Äkta Ätranlax

2020-04-02 Gårdagens nyhet om transformerade träiga laxar var delvis aprilskämt och delvis allvar.

Ibland kommer odlade regnbågslaxar och vandrar in i Ätran. De kan föra med sig sjukdomar och hör inte hemma här. Ibland kommer även främmande, odlade laxar från norska laxodlingar och vandrar upp i Ätran. Blir de alltför många kan de både sprida sjukdom men framför allt kan de kontaminera Ätrans värdefulla genbank. Ätran har nämligen ett av våra få kvarvarande genetiskt unika laxbestånd.

Webbkameran visade förra året också flera laxar med klippt fettfena. Flertalet av dessa kommer troligen från laxodlingen i Laholm. Dessa kan också utgöra ett hot om de tillåts att förändra arvsanlagen på den genuina Ätranlaxen.

Förutom aprillaxen som var gjord av trä filmades också en äkta ätranlax i kameran den 1 april.

2020-04-01 Nystigen ätranlax med havslöss www.fiskdata.se

Man kan se att den har några havslöss vid analfenan vilket visar att den kommer direkt från havet. Förr var detta ett gott tecken på att laxen var nystigen. Numera kan också ett stort antal av havslöss indikera att det är odlad norsk lax eller att fiskarna är infekterade med löss som gärna parasiterar ohämmat i odlingskassar.

Detta löser odlarna antingen med upprepade giftbehandlingar eller genom att fånga och använda hundratusentals läppfiskar (stensnultror, grässnultror m.fl.) som ”putsar” de odlade laxarna rena från parasitangrepp.

Sportfiskare som fångar regnbågslax, puckellax, norskodlad lax eller laxar med bortklippt fettfena bör saklöst döda dessa fiskar. Catch and release bör vara förbehållet havsöring och den äkta ätranlaxen.