Tre Vattenråd premieras för deltagande i EU-projekt

2019-11-11 Havs- och Vattenmyndigheten avtackade i dag de tre vattenråden för Mölndalsån, Himleån och Ätran för deras deltagande som “piloter” i EU-projektet Water Co Governance.

Water Co-Governance, WaterCoG, är ett Interreg-projekt med syfte att stärka lokalt engagemang och förbättra samarbete mellan olika aktörer i vattenförvaltningen. Sverige är ett av fem länder som är med. Läs mer här.

Firma Inger och Ingemar Alenäs har bl.a. arbetat med guide- och föreläsningsverksamhet inom Ätrans och Högvadsåns avrinningsområden där Ätrans Vattenråd varit “pilot”.

Vattenråden har haft flera lokala samverkansprojekt för att sprida kunskap om EU:s vattendirektiv och starta praktiska projekt i den lokala vattenförvaltningen. De olika pilotområdena berättade om sina erfarenheter. Havs- och Vattenmyndigheten berättade också om hur WCG projektet bedrivits i de fem deltagarländerna. Vi har mycket att lära av varandra från dessa positiva erfarenheter.

Länderna har nu ansökt om att förlänga projektperioden ytterligare två år för att fortsätta bygga på vunna erfarenheter och utvärdera projektet till gagn för kommande vattenförvaltning.

Falkenbergs kommun har även fått medel till en förvaltningsplan för Ätran och laxen där vunna erfarenheter inom Interreg projekten WCG och LNS (Living North Sea) nu kan vara en grundplåt till den nya förvaltningsplanen.