World Wildlife Day 2019

Söndagen den 3 mars är det World Wild Life Day för att uppmärksamma hotade djur och handel med dessa.

Naturnytt och vattenblänk skrev tidigare i år på hemsidan:
2019-01-17 Göteborgs Fiskauktion fortsätter att bjuda ut akut hotad haj till hugade spekulanter även under 2019. I dag såldes 21 lådor pigghaj som vägde 266 kilo till ett pris av 3195 kronor.

Havs och vattenmyndigheten skriver 2019-03-01 med anledning av WWD på sin hemsida:

“Hajar
Hajfenor är mycket värdefulla på marknaden och hajfiske och handel med hajfenor i världen är omfattande. Omkring en tredjedel av alla hajarter är hotade. De är särskilt sårbara på grund av att de blir könsmogna sent och får få ungar. Många hajar kan bli riktigt gamla som till exempel håkäring som enligt ganska ny forskning kan bli upp till 400 år.
Fakta Har vi hajar i svenska vatten? I Sverige finns många olika arter av hajar, pigghajen och brugden är kanske de mest kända, medan den lilla blåkäxan med gröna ögon och lysorgan är mer anonym.
I Sverige är flera hajarter nationellt fredade, bland andra brugd och pigghaj”. Läs mer här

Havs- och Vattenmyndigheten har hand om tillsynen av försäljningen av fisk på Göteborgs Fiskauktion. De tillser således att tonvis av nationellt fredad pigghaj går till försäljning!
Läs mer här och här

Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Havs- och Vattenmyndigheten skall alla värna om handel med hotade djur.
Naturvårdsverket är sedan några år tillbaka striktare i sin vetenskapliga bedömning av ansökningar som rör handel med noshörning, elefant och tiger. Det är väl OK men rimmar dåligt med att Havs- och Vattenmyndigheten tillåter försäljning av akut hotade hajar på Göteborgs Fiskauktion! Dags att städa framför egen dörr i Göteborgs fiskehamn.

PS World Wildlife Day den 3 mars är en söndag och då ligger fiskebåtarna i hamn. Redaktören har kanske missuppfattat syftet med World Wildlife Day att det endast är denna dag som Pigghajen är fredad och inte fiskas, men att fiske och försäljning är tillåtet övriga dagar? DS

2019-03-06 I dag såldes 5 lådor fredad Pigghaj 99 kilo till ett pris av 5 kr/kg på Göteborgs fiskauktion. Det verkar som att denna blodiga hantering fortsätter även efter World Wildlife Day. HaV fortsätter att värna om handeln med fredad, hotad Pigghaj.