Laxfisket summeras

2018-10-17 Falkenbergs laxfiske kan nu summeras efter en extrem säsong. Sommarens flöden har varit de lägsta i mannaminne. Laxuppgången har ändå varit god när vi nu summerar femte året efter Hertingforsens invigning.

Det är mycket glädjande att laxfisket varit gott trots sommarens torka och angrepp av sjukdom på laxen. Läs mer här. Vid dessa tillfällen är det särskilt värdefullt att laxen inte hindras fysiskt i sin vandring och att laxen är av en vild, motståndskraftig stam.

Ätran i Falkenberg är en tillgång för bygden. Förre turistchefen Randolph Stenlund beräknade värdet av fisket med omsättningsintäkter till ca 5 miljoner kronor årligen. Sedan dess har laxuppgången fördubblats!

Mörrums Kronolaxfiske vann 2018 Grand Travel Awards stora Ekoturismpris. Läs mer här. Deras berömda laxfiske och Laxens hus har ca 250 000 besökare årligen och besökarna tillför varje år nära 100 miljoner kronor i omsättning vilket ger mer än 50 arbetstillfällen i det lokala näringslivet! 

Vän av ordning invänder då att man inte kan jämföra Mörrum med Ätran. Det är rätt att det är svårt att jämföra vitköttig, dioxinrik, odlad östersjölax med rödköttig, giftfri, vild atlantlax. Men om vi ändå jämför de båda laxfiskena:

Vid Mörrums laxfiske fångades säsongen 2018 totalt  215 laxar och i Falkenbergs laxfiske fångades 295 laxar.
Under turistmånaderna juni, juli, augusti var fångsterna i Mörrum totalt 25 laxar (6, 3 och 16 laxar), medan motsvarande fångst i Ätran vid Falkenberg var totalt var 138 laxar (27, 22 och 89 laxar).

Jämför vi organisationen kan man läsa på hemsidan för Mörrums Kronolaxfiske om Laxens hus med restaurang och föreläsningar. Kontakter hänvisas till Platschef, Receptionister (2), Fiskevårdsansvarig, Guide- och Tillsynsansvarig, Fastighetsansvarig, Ansvarig för grönytor och lägerplatser samt en projektanställd, beroende på vilket ärende man har. 

Hemsidan för Falkenbergs laxfiske är ny och har fått en tilltalande design. Fiskande kan tidvis få information vid Laxfiskestugan, övrig tid hänvisas till kontakt med kommunens kontaktcenter.

Ätrans nedre fiskevårdsområde, där Falkenbergs laxfiske ingår, har av Jordbruksverket den 9 oktober beviljats projektstöd med 445 000 kronor för en Utvecklings- och förvaltningsplan för laxfisket. Med Ätrans stora naturresurser och rika tillgång på lax och ekosystemtjänster finns goda förutsättningar att förvalta denna “oslipade diamant”.

Havs och vattenmyndighetens bidrag till de som arbetar med olika laxprojekt är omfattande, läs mer här.

PS Föreslagen GC bro över Garvareforsen ( HN) skulle avsevärt minska värdet av stadens laxfiske samtidigt som det endast marginellt skulle öka tillgängligheten då vi redan har fyra broar över Ätran i Falkenberg; Tullbron, Fajansbron, Laxbron och nya GC-bron vid Hertingforsen. DS