Här räddas strandsatta stormusslor

2018-09-12 Tusentals strandsatta musslor räddas just nu vid Ätraforsdammen i Ätrans vattensystem. En stor elog till alla livräddare som deltar i arbetet! – “Detta var en av de mest udda arbetsuppgifter jag haft” säger en arbetare för Farmartjänst.

Frivilliga, Farmartjänst, Sportfiskarna, Falkenbergs kommun och länsstyrelsen, alla har med gemensamma krafter sett till att ett antal livräddare sänts ut till Ätraforsdammens sandiga och dyiga stränder för att rädda dessa sällsynta varelser. Kraftbolaget finansierar Farmartjänst insatser.

Dagens ros till denna samlade och snabba aktion när den verkligen behövdes! Nu räddas tiotusentals individer bestående av 4 olika arter av stormusslor. (Större dammussla, vanlig dammussla, äkta målarmussla och spetsig målarmussla). Ätrans vattensystem har riklig förekomst av stormusslor och flodpärlmusslan (EN) och Äkta målarmusslan (NT) är rödlistade. Flodpärlmusslan kan ha en livslängd på över två hundra år vilket inger respekt.

2018-09-08 Musslorna vandrar i snigelfart mot vattnet. Hamnar de för långt upp på land mister de orienteringen och om underlaget torkar gräver de ned sig i väntan på räddning.

Upprinnelsen till situationen var Unipers (Sydkraft Hydropower AB)tömning av Ätraforsdammen för att kunna utföra tätningsarbeten i dammen. Tömningen skedde snabbt under lördagen och musslorna hann tyvärr inte undan torrläggningen. Naturnytt och vattenblänk lade snabbt ut nyheten och olika nyckelpersoner kontaktades. Läs mer här.

2018-09-08 Musslorna kämpar för att ta sig ned till det undflyende vattnet.

Uniper menar att man följt vattendomen och sänkt vattennivån långsamt under två dagar. Tyvärr är inte musslorna anpassade till att vandra 10-50 meter på land under så kort tid. Om sänkningen skett på 10 dagar hade musslorna haft en betydligt bättre chans att sätta sig i säkerhet.

Läxan är att vid framtida sänkningar utföra dessa så långsamt att musslorna har en chans att sätta sig i säkerhet ner till vattnet. Med bättre planering och kunskap kan man oftast vidta åtgärder så att fisk och musslor klarar livhanken. Vi är ju alla medvetna om att dessa varelser är beroende av ett liv i vatten! Snabb korttidsreglering är onaturlig och orsakar oftast stor skada på den biologiska mångfalden.