Fiske i Hertingforsen

2018-03-13 Efter tre års provfiske är det nu moget att flugfisket efter lax släpps fritt i Hertingforsen! Missa inte premiären den 1 april. Detta är ett mycket exklusivt fiske då sträckan varit torrlagd under 70 år (1943-2013) men nu har återfått sitt naturliga vattenflöde de senaste fyra åren.

Enligt vattendomen får det fortsättningsvis  inte släppas mindre än 11 kubikmeter per sekund om inte tillrinningen uppströms är mindre. Elfisken visar att det nu årligen finns ca 29 000 laxyngel och ca 3000 ålyngel i forsen. Vandringen av laxfisk har ökat från ca 2000 laxfiskar till drygt 4000 laxfiskar som alla nu passerar genom Hertingforsen! Dessutom ökar storleken på fisken eftersom utvandringen av omlekande fisk inte hindras. Havsöring på över 10 kg fångades i Ätran under förra säsongen.

Laxfiske på naturligt vandrande laxbestånd är dock alltid nyckfullt, vilket alla vet som fiskat lax i vårt grannland Norge.  Ta tillfället i akt och njut av den ursprungliga naturen omkring Hertingforsen.

Vi erbjuder sällskap guidningar och föreläsningar och berättar om Ätrans speciella natur samt genomförandet av det unika Hertingprojektet. 

Läs mer om guidningarna här.

Läs mer om fisket här.

Hertingforsen med de nya fiskesträckorna Edmans ström, Kungsådran, Alenäs raka och Dicksons pool. Till vänster ses Store sten och på bilden ovan Svarte hall vid fiskesträckans nedgräns.