Låt dem leva!

2017-12-21 Vårt viktigaste miljömål är den genetiska och biologiska mångfalden! Även om andra miljömål är mer heta, eftersom de är diffusa att åtgärda och kan användas som argument för att stänga vattendrag och sprida miljögifter.

Enligt en rapport från Världsnaturfonden finns i dag bara hälften så många levande djurarter som 1970 och hårdast drabbade är djur som lever i sötvatten. Ordförande i IUCN:s bevarandekommitté för ryggradslösa djur (exempelvis blötdjur, insekter, kräftor och maskar) menar att de uppskattningar som gjorts tyder på att det varje dag dör ut mellan 1 och 100 ryggradslösa djur i världen.

I Sverige är vi dock ”bra” på att skydda arter. På västkusten och i våra åar har vi ålfiskeförbud för att skydda den hotade ålen. Det är bara det att vi har stängt alla åar med betongdammar så att ålynglen inte längre kan vandra till sina naturliga uppväxtområden.  2017 har det vandrat upp minst 15000 ålyngel till Ätran. Alla dessa ålar är effektivt utestängda av många dammar.

Ålhonorna skall på hösten vandra vidare till Sargassohavet för att leka. 2017 har det i Ätran vandrat ut ca 5000 ålhonor. Men i stort sett alla har omkommit i turbiner eller dött gallerdöden vid kraftverken. Gallren sätter sina spår(se bilden till höger). Länsstyrelsen ansvarar för tillsynen så att verksamheten följer ålförordningen och skyddar den hotade ålen.

Även våra hajar i haven omfattas av fiskeförbud. Ett exempel är vår inhemska hajart pigghajen. Honorna blir könsmogna vid 12-15 år och är dräktiga i 18-25 månader. Varje kull är på fyra till åtta ungar som är 20–33 centimeter långa och föds levande vid nedkomsten, som sker i november-senvintern. Läs Faktablad om Pigghaj.

Göteborgs Fiskauktion saluför nu på två dagar i julveckan Onsdag-Torsdag 40 lådor delvis dräktig Pigghaj som väger 688 kilo. Man kan bli ägare till lådorna för ett pris av 3440 kronor. Hav är tillsynsmyndighet och övervakar försäljningen.  Pigghajen är fredad enligt svensk fiskerilagstiftning. Det innebär enligt Havs hemsida att det är helt förbjudet att fånga och landa pigghaj i svenska vatten!

Vi blev guidade i somras på Fiskauktionen i Göteborg, vilket var mycket intressant. Vi ställde frågor om denna försäljning av haj. Guiden blev märkbart irriterad och förklarade vilken noggrann kontroll och certifiering det är vid försäljning av all fisk. Vi kunde veckan efter läsa i dagspressen om att auktionen sålt stöldgods i form av stora mängder gös. Gösen var tjuvfiskad av utländska ligor i småländska sjöar.

Både ålen och pigghajen är akut hotade svenska arter. Det finns många akut hotade exotiska arter i andra delar av världen (Afrika, Asien, Sydamerika). Tänk om vi fått höra att en verksamhet utestängt dessa exotiska arter från sina uppväxtområden och dessutom tagit död på alla fertila honor! Eller att man i en auktionshall på två dagar sålt ut hundratals dräktiga honor som dessutom omfattades av jaktförbud. Då hade det blivit ett ramaskri från djurvännerna i högan Nord!

Det som händer här i Sverige i dag är bekymmersamt för de akut hotade fiskarterna ål och pigghaj. Men dessa arter är kanske inte så exotiska för oss? Och därför kan dessa arter, som funnit på jorden i miljontals år, nu akut hotas under överinseende av Länsstyrelserna och Havs- och Vattenmyndigheten?

Läs ”forskningsresultaten om ålen måste få genomslag”

Läs mer ”Rädda den akut hotade ålen”