Rapport Hertingprojektet positiva effekter

2017-10-10 Hertingprojektets positiva effekter 2008-2017 är nu rapporterade av Firma Ingemar Alenäs. Området är nu förvandlat från kraftverksdamm till brusande fors och glada laxar tar forsen i besittning.

Ett stort tack till alla inblandade som bidragit till att Hertingforsen efter en tillfällig viloperiod på 70 år åter brusar i Falkenbergs natur! Fiskens fria vandring och forsens forna flöde är nu återställt.

Länsstyrelsen i Halland har bidragit till rapporteringen men det skall poängteras att  sammanfattning och slutsatser står helt för författaren.

Resultaten kan vara något kontroversiella då de är framtagna med tanke på vandringsfiskens egna behov av förvaltning, fiskereglering och fysiska förutsättningar. 

Resultaten visar också att vandringsfisken svarar mycket positivt om man använder bästa möjliga teknik (BMT) för att gynna olika arters vandring till och från sina lek- och uppväxtområden.

Dessutom har återställande av Ätrans ursprungliga åfåra (torrfåran som anläggs nedströms kraftverksdammar) gett ett mycket positivt resultat, över all förväntan. Förekomst av 13 000 laxyngel 3 000 ålyngel och en rik biologisk mångfald är några av resultaten.

H.M. Konung Carl XVI Gustaf uttalade vid invigningen av forsen den 1 april 2014 en förhoppning att “återställandet av Hertingforsen kan ge mod och inspiration till andra kraftverksägare att genomföra åtgärder som är till gagn för den biologiska mångfalden och ökar möjligheten till ett gott sportfiske!”

Havs och Vattenmyndigheten hänvisar i ett yttrande 2016-12-15 (Dnr 1317-13) till Umeå Tingsrätt om fiskpassage och vattenhushållning vid Sikfors vattenkraftverk, till “Hertingprojektet där den moderna lösningen i linje med kunskap om bästa möjliga teknik, reducerade fördröjningen av de uppvandrande laxarna från 21 dygn innan åtgärd till 26 timmar efter åtgärd.”

Det är glädjande att Hertingprojektet nu börjar användas som det goda exempel som H.M. Konungen hoppades vid invigningen av Hertingforsen. Läs mer om Estlands “Hertingprojekt” här

Läs hela rapporten genom att klicka på länken nedan:

Hertingprojektet positiva effekter 2017-10-10