Dammen brast vid Ätrafors

2017-09-23 Uniper anlade i somras en ny damm/fiskspärr i gamla åfåran för att hindra laxen att vandra. Miljöchefen berättade för HN att man nu testar en ny teknik för att komma tillrätta med problemet att Ätranlaxen stängs inne och dör nedanför kraftverksdammen. Läs mer och se spärren här.

Nu har denna nya damm vid Ätrafors brustit. Även tanken brast; lokalbefolkningen rapporterar om nya instängda laxar i hålorna nedanför den nyanlagda fiskspärren! Fiskspärren ser nu mer ut som en tvättlina med några trasiga svarta plagg på tork. Jag åkte därför dit på en lördagstur för att se vad som hänt. 

Fiskspärren var helt raserad av vattenmassorna. Brädbitar låg spridda hela vägen ned i forsen. Svarta flärpar hade slitits av och låg lite här och var. Instängda laxar hoppade i bassängen nedanför. Längre ned simmade en stor meterlång lax stressad omkring, fångad i en håla när vattnet drogs tillbaka. Laxen hade stora skador i skinnet som var infekterat av fiskmögel.

2017-09-23 En meterlång instängd lax nedanför Unipers fiskspärr vid Ätrafors. Den stressade fisken hade stora fläckar av ljusare fiskmögel.

Återstår att införa bästa möjliga teknik (BMT) vid Ätrafors enligt modell från Hertingprjektet nedströms i Falkenberg. Där kan laxen vandra fritt och leka. Beståndet av laxyngel i forsen har genom elfiske uppskattats till ca 13 000 nya laxungar! Minimitappningen enligt den nya vattendomen är här 11 kubikmeter per sekund.

En fiskeriutredning (Per Sjöstrand) har beräknat att om en halv kubikmeter släpptes kontinuerligt i Ätrans åfåra vid Ätrafors  så skulle det produceras minst 10 000 nya laxyngel i forsens Natura 2000 område. Dessutom skulle man “på köpet” få åtgärdat problemet så att laxar, öringar och andra fiskar inte stängs inne och går en plågsam död tillmötes i Ätrans naturliga åfåra vid Ätrafors.

Vid högvatten “spiller” kraftverket ändå vatten i den gamla naturliga åfåran och då är det ingen tillkommande kostnad. Dessutom skulle EUs lagstiftning om att hålla laxen i gynnsam bevarandestatus inom detta avsatta Natura 2000 område följas. MÖD 2012:56.  Genom denna enkla och beprövade teknik att släppa en minimitappning skulle vi också återfå forsmiljön och livet i den gamla Rävigeforsen vid Ätrafors.

2017-10-17 Lasse ser på hur den instängda ätranlaxen hoppar i hålan nedanför Ätraforsdammen. Om någon vecka skulle denna dödsdömda lax ha lekt. Kraftbolagets lösning sprack, men en minimitappning skulle rädda både dessa instängda laxar och deras avkomma som skulle ge liv åt den nu döda åfåran som är N 2000 område. © Foto: Ingemar Alenäs