Hertingforsen och laxvandring

2017-04-10 Vi ser nu att laxens fria vandring i Ätran påverkades positivt efter det att Hertingforsen öppnades 2013-14. I dagarna har 100 uppvandrande fiskar vandrat genom räknaren vid GC-bron. Redan har 10 laxar av dessa laxar lyfts vid kvarnen i Nydala, Köinge. Vattentemperaturen är enligt räknaren vid Herting bara 5-6 grader. När laxen tidigare skulle hoppa upp i laxtrappan försenade detta vandringen med flera veckor. Nu klarar laxen vandringen trots kyligt vatten. Flera laxar över 100 cm har registrerats. Detta borgar för ett gott sportfiske 2017 och blanka laxar har redan fångats i Falkenberg och Vessigebro!

En viktig aspekt är att det också registrerats 64 nedvandrande fiskar i vår. Dessa hade tidigare problem att ta sig förbi Hertingdammen. Nu kan dessa utlekta laxar och öringar lätt vandra ut till havet och växa sig stora och starka. Dessa fiskar är mycket värdefulla avelsfiskar och blir ofta stora (lax över 10 kg) fiskar när de återvänder för nästa lek. De bidrar också till ett intressant sportfiske. Dessa fiskar kan med fördel återsättas, speciellt om de fångas sent på säsongen.

Hertingforsen är också en återlämnad del av Ätran där det nu finns ca 15 tusen laxyngel av vilka en del efter havsvistelsen blir återvandrande Ätranlaxar. De kommer också att ge ett bonusfiske vid den restaurerade laxbron.