Yngeredsforsen 110 år

2017-03-16 Yngeredsforsens kraftverk stod klart 1907. Forsen har därmed varit torrlagd i 110 år. När dammen byggdes uppstod frågan om laxen vandrat förbi fallet före torrläggningen.

Domstolen avgjorde att så inte varit fallet. Flera ärevördiga personer gick ed på att laxen aldrig kunde vandra uppför det ca 10 meter höga fallet där en brant bergvägg stoppade deras vandring. Så kom det sig att kraftbolaget inte behövde bygga någon trappa och att markägarna inte fick någon ersättning för förlorat laxfiske i de milsvida forsarna uppströms. Där fanns bl.a. Boaforsen, Bällforsen, Skogsforsen och Skåpanäsforsarna som låg i dåvarande Älvsborgs län.

Jubileet till ära tog jag mig en åktur till döda fallet vid Yngeredsforsen. Jag gick fram till den imponerande bergväggen där domstolen avgjort att laxen hindrades, och det stämde säkert. Men jag gjorde som laxen gjorde och sökte en alternativ väg vid sidan om fallet. Och till min förvåning fanns här en mycket lämplig vandringsväg där jag lätt kunde promenera i den gamla åfåran utan hjälpmedel upp förbi forsen! Mina 67 år till trots! Denna lämpliga väg för vandringsfisken är naturlig och har funnits så länge laxen vandrat i Ätran. Laxen skulle även kunna vandra upp vid sidan i en sprängd flottningsränna men den har tillkommit i senare tid (1905).

Denna naturliga vandringsvägen var rena “autostradan” för vandringsbenägna Ätranlaxar som ville vandra uppströms och leka i alla de lockande forsarna ovanför Yngered. (se bild ovan). Så “Rik-Aron” och “Botel” hade rätt när de hävdade att det fångades lax ovan Yngeredsforsen. Men detta fick de inget gehör för hos Domstolen. Och hundratals fiskerättsägare fick ingen ersättning för miltals förlorat lax- och ålfiske. Endast 2 km laxvatten i Falkenberg ger i dag kommunen en inkomst på 5 miljoner kronor årligen. “Botel” vittnar om att en person som “mette lax” vid tiden före kraftverksbyggena hade en avräkning på 3000 kronor för årets levererade laxfångst, vilket motsvarar 177.252 kronor i 2017 års penningvärde. (Källa: Edvinsson, Rodney, och Söderberg, Johan, 2011, A Consumer Price Index for Sweden 1290-2008, Review of Income and Wealth, vol. 57 (2), sid. 270-292). Så det var en stor förlust för fiskerättsägarna när det gällde avsaluvärdet. För att inte tala om dagens turistvärde som väsentligt överstiger 1000 kr per kilo fångad lax.

Yngeredsforsen 2 januari 2016. Skåran till höger var laxens vandringsväg när den fortsatte sin lekvandring uppströms till forsarna vid Skåpanäs. Uppströms Yngered metade den legendariske laxfiskaren “Botel” mycket lax.

Men störst var förlusten för Ätranlaxen. De utestängdes från områden där det tidigare producerats tiotusentals laxar, som gav upphov till Ätrans rikliga laxbestånd. Det är fascinerande att det nu i efterhand fortfarande är så lätt för den enskilde vandraren att ta sig upp i döda fallet, på samma sätt som Ätranlaxen gjorde i tusentals år innan vandringsvägen stängdes. Det är också fascinerande att se likheterna mellan hur fakta kring vattendomar kan behandlas i dag och hur de kunde behandlas för 110 år sedan.