Lyft för Laxbron

2016-11-21 Nu pågår restaurering av laxbron över Ätran i Falkenberg. Arbetena skall vara klara till laxsäsongen 2017. Bron blir högre och bredare än den gamla bron och bättre anpassad för rullstolsburna. Sittplatser och plats för fiskeutrustning byggs i anslutning till bropelarna.

Falkenbergs kommun skall ha en eloge för arbeten med Ätran när det gäller Hertingforsen och Laxbron. Hittills i år har över 5000 fiskar räknats i den nya fiskräknaren. Tusentals laxyngel kläcks årligen i den nya forsen. Många av dessa laxar återvänder för lek och väntar då nedanför forsen för att i månadsskiftet oktober/november leka där de växte upp något år tidigare.

img_9796
2016-11-21 Laxbron vid Herting renoveras. Hertingforsen i bakgrunden med fiskande ålakråka på Svartehall. (Klicka på bilden för att förstora)

Förutsättningarna för fler och större laxar ökar nu i Ätran. Fortsatta informationsinsatser kring laxfisket kan skapa en ny laxdestination i det centrala Halland. Ett tillfälle bland många är det internationella atlantlaxmötet i Varberg 6-9 juni 2917.

NASCO har sitt internationella möte i Sverige (Varberg) i juni 2017. Senast NASCO höll möte i Sverige var 1996. Troligen kommer man att besöka Ätran och Hertingprojektet eftersom Ätran är enda Indexälv på västkusten. NASCO består av ett stort antal länder med atlantlax (ex. USA, Canada, Danmark, Färöarna, Grönland, EU, Storbritannien, Norge, Ryssland samt Frankrike) och ett stort antal organisationer (37 st.) som värnar atlantlaxen.  Läs mer här och här. 

Trevligt om alla länders representanter och laxfiskare kan njuta av utsikten över Hertingforsen från nya laxbron!

Läs mer om brobygget på kommunens hemsida här