Vinter vid forsen

IMG_7797Hertingforsen är en ny miljö i Falkenbergs tätort som bjuder vandraren på överraskningar både vinter och sommar. Vinterpromenad vid forsen ger fina naturupplevelser allt från konstnärliga isskulpturer till spektakulära fåglar. Två av vinterfåglarna med helt olika livsmönster är strömstaren och storskarven.

Strömstaren är en liten tätting som  föraktfullt kastar sig i det iskalla vattnet och fiskar upp larver från nattsländor s.k. “husmaskar”. Men strömstaren eller “fossekallen” som den heter på norska, fryser inte då den har en “torrdräkt” av väl inoljade fjädrar. Den är den enda småfågel som simmar och dyker och den simmar med vingarna och har fyllt skelett så att den blir tyngre och tar sig under ytan.

IMG_7695

Storskarven eller “ålakråkan” dyker i det iskalla vattnet och fångar laxungar, ålar, mörtar och annan matnyttig fisk. Till skillnad från strömstaren blir dess fjädrar alldeles blöta. Men den har en “våtdräkt” av fett på kroppen så att den inte fryser även om fjädrarna blir dyngsura. Och den har simhud mellan tårna som hjälper den att simma. Var och en blir simkunnig på sitt sätt.

IMG_7494

Mera vinterbilder från forsen här