2015-11-03 Regeringsuppdraget att utreda förvaltningen av de svenska laxbestånden är nu klart och publiceras i ett historiskt Pressmeddelande i dag.
Havs-och vattenmyndigheten lämnar i dag över Rapport 2015:20 till regeringen med de nya målen om hur förvaltningen bör förbättras och utvecklas. Radio P4 Halland intervjuar Ingemar Alenäs om rapporten. Lyssna här (klicka högst upp på SR:s hemsida).
Allmänt önskar man en höjning av ambitionsnivån genom att sätta högre mål för beståndsutvecklingen, utveckla en mer lokalt och regionalt anpassad förvaltning för olika bestånd samt införa åtgärder för att få bättre kunskap. Målet är att öka lax- och öringsbestånden i svenska vatten. Några av de konkreta förslagen är:
- Laxbestånden skall så snart som möjligt, dock senast 2025, uppnå 80 % av den maximala produktionen av laxungar (MSY).
- Bestånd som inte bedöms nå dessa mål 2025 ska identifieras, orsakerna klarläggas och en åtgärdsplan för att restaurera bestånden tas fram senast år 2020.
- Samordning mellan Hav, länsstyrelse och fiskerättsägare.
- Länsstyrelsen skall ordna bättre fisketillsyn
- Sportfisket skall rapportera fångster
- SLU skall ta fram en långsiktig plan med kostnader för datainsamling och kunskapsförsörjning.
- Individuella förvaltningsmål skall anges för varje enskilt laxbestånd.
- Förutsättningarna för att återskapa naturliga förutsättningar för lax och öring i de vattendrag som byggts ut med vattenkraft skall utredas.
- Hav avser att ta ett långsiktigt ansvar för Ätran som Indexälv.
Att Hav nu sätter fokus på Atlantlaxen och Ätran och avser att ta ett långsiktigt ansvar är mycket positivt för det framtida fiskevårdsarbetet i Ätran. Även att arbetet skall ske i samverkan med fiskerättsägare bådar gott för framtiden.
Falkenbergs kommuns arbete med Hertingforsen innebär att arbetet redan startat. Den tidigare torrlagda forsen producerar nu över 10 000 laxungar per år vilket innebär att arbetet med vattenkraftens miljöpåverkan påbörjats.