Sveriges unika sjöar och vattendrag

2025-02-20 Sverige är ett av de länder i världen som är/var rikast på sjöar och vattendrag. Vattendragens längd motsvarar fem gånger runt jordklotet. Sötvattnen är förenade med det salta havet och producerar en ofantlig mängd av olika fiskar. Sverige är på väg att försnilla denna naturresurs.

Ål, lax, havsöring, stör, majfisk, staksill samt olika arter av nejonögon och sik är några exempel på migrerande fiskarter som använder båda miljöerna för sin tillväxt. Fiskarna vandrar fritt mellan hav, älvar, forsar och sjöar för att finna lekplatser och föda i syrerika, livgivande vatten.

Den halländska laxfångsten uppgick vid sekelskiftet 1800/1900 till 80 ton per år. Ålen utgjorde hälften av fiskbiomassan i Sveriges inlandsvatten. Årligen producerades tusentals ton av blankål. Livet i hela älvdalar var beroende av de födoresurser som flödade mellan hav och land. Människans kulturliv präglades under årtusenden av denna ständigt förnybara naturresurs.

Så kom 1900-talet med utbyggnaden av den moderna vattenkraften. 2100 betongdammar, galler och turbiner stängde all fiskvandring. Tusen torrfåror skapades där allt liv släcktes. 1918 års vattenlag stöttade verksamheten som gav energi till en växande industri. Ingen vågade tänka tanken att produktionen av fisk skulle upphöra. Det som inte fick hända hände. Atlantlaxen minskade med 95 procent. Ålen minskade med 99 procent och blev en akut hotad art.

Det är pinsamt att EU nu driver frågan om återställning av våra svenska vatten. EU-kommissionen har 16 dec. 2024 delgivit Sverige ett överträdelsebeslut för att vi inte följer lagen enligt vattendirektivet. Vi anklagas för att vi använder gammal lagstiftning från tiden 1918 till 1978. Vi anklagas för att inte i tid uppnå god vattenstatus. Vattenkraftens miljöfond har på fem år (2019-2023) endast finansierat tre fingaller, två ålyngelledare och fem biotopvårdande åtgärder! Trots att den har 10 miljarder kronor till förfogande.

Svenska skattebetalare subventionerar de multinationella vattenkraftbolagen. Det handlar om miljardbelopp varje år. Om vi valt att använda dessa medel direkt till restaurering av fria vandringsvägar hade ålen och laxen inte varit hotad. Vi riskerar att bli den generation som byter bort 60 miljoner år av ålhistoria mot marginella vinster för kraftbolagen. Naturresursen fråntas kommande generationer.

Skall vi försnilla eller förvalta den naturresurs som produceras i Sveriges hundratusentals sjöar och vattendrag? Försvinner fiskbestånden går de inte att återskapa vid kristider. Hertingforsen i Ätran är ett gott exempel där forsen och fisken valdes. Valet gäller vara eller icke vara för livet under ytan i Fiskarnas Rike!