Sverige lägger ålfrågan på is

2025-01-05 Sverige försöker ”frysa” ålfrågan genom att förhala miljöåtgärder i vattenkraften. EU-kommissionen sänder därför 2024-12-16 ett överträdelsebeslut till den svenska regeringen. Sverige har nu två månader på sig att svara och åtgärda de brister som påtalats av kommissionen. Ett medlemsland som inte rättar felen riskerar dömas av EU-domstolen.

EU-kommissionen vidtar rättsliga åtgärder mot de medlemsländer som inte fullgör sina skyldigheter enligt EU-rätten. Medlemsländerna skall säkerställa god status för europeiska vattenförekomster, såsom floder och sjöar. Sverige uppfyller enligt kommissionen inte sina skyldigheter enligt ramdirektivet för vatten (direktiv 2000/60/EG). Till exempel drivs majoriteten av Sveriges vattenkraftdammar på grundval av tillstånd från tiden mellan 1918 och 1978 som har potentiellt negativa effekter på flodernas biologiska mångfald. 

FORMAS rapporterar 2025-01-01 att Sverige även överträder gemenskapens FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål. Sverige har förbundit sig att ålens överlevnad skulle öka till 40% men den har istället minskat på grund av uteblivna åtgärder i vattenkraften.

Sverige skall också förhindra att vattenmiljön försämras på ett otillåtet sätt eller äventyrar möjligheten att uppnå den status eller potential som vattnet skall ha enligt miljökvalitets-normen. Sveriges regering har 2023 till 2024 minskat kalkanslaget med 12 miljoner kronor samtidigt som priset ökat med ca 20% vilket fått till följd att ett stort antal sjöar nu undantas från kalkningsåtgärder mot försurning. Dessa sjöar får försämrad ekologisk status vilket även inkluderar en minskad produktion av europeisk ål (Degerman et.al.).

Sveriges ålförvaltningsplan togs fram av Jordbruksverket 2008 och ger en prognos att ålarna dör vid vattenkraftsverken (grön stapel) om inga åtgärder görs. HaV rapporterar 2022 fortsatt åldödlighet och minskning av ålbeståndet eftersom få åtgärder gjorts av vattenkraften. Den blå kurvan visar omflyttning av ålyngel vilket inte ökar beståndet. Havs- och vattenmyndigheten har 2024 beslutat om förbud av omflyttning på grund av sjukdom. Den naturliga produktionen av ål från Sveriges inlandsvatten visas i den gula kurvan som närmar sig noll. FORMAS utredning 2024-12-31 konstaterar att detta beror på uteblivna åtgärder i vattenkraften.

Bilderna är tagna vid två tillfällen efter nyårsnatten 2024/2025. Under två nätter dödades vid ett kraftverk i Ätran 20 stora, lekvandrande ålhonor. De transporterade ca 70 miljoner romkorn som skulle ha sörjt för släktets fortlevnad och nya ålyngel i Sargassohavet. Man skäms som svensk medborgare över att EU måste sända ett överträdelsebeslut av miljölagar till den svenska regeringen. Sverige behöver nu rätta in sig i ledet och åtgärda vattenkraftens brister. Det är också ett överlevnadsbeslut för den europeiska ålens fortlevnad.