2025-01-01 Samtidigt som Johan Rabaeus läste Alfred Tennysons ”Nyårsklockan” på Skansen vandrade sju dödsdömda 20-åriga ålhonor in i gallren vid Yngeredsfors kraftverk i Ätran.
”Ring ut vad dödsdömt räknar sina dagar
och forngestaltningar av split och kiv.
Ring in ett ädlare, ett högre liv
med bättre syften, mera rena lagar”.
Måtte vi nu för alltid ha ringt ut denna dödsdömda hantering till förmån för den hotade ålens fortlevnad och mera rena lagar med bättre syften.
Samtidigt som detta händer rapporterar FORMAS sitt omfattande regeringsuppdrag att, för 9 miljoner kronor under tre år 2022-2024, utreda den svenska ålförvaltningen.
FORMAS utredning fastslår att brist på framgångsrik vandring uppströms och nedströms är det huvudsakliga hotet för ålens återhämtning i Sverige. ”Det är därför mycket angeläget att få till snabba och omfattande lösningar som förbättrar ålarnas möjligheter till passage både uppströms och nedströms, och därmed erbjuda uppväxtmiljöer för naturligt invandrad ål och minskad dödlighet i samband med ålens vandring”.
Måtte vi därför fortsättningsvis slippa se dessa sorgliga, stinkande högar av döda och döende ålhonor vid de svenska vattenkraftverken. Måtte årets nyårsklockor bli en signal till beslutande och lagstiftande församlingar att ”ringa in till ett ädlare, ett högre liv med bättre syften och med mera rena lagar”.
SVT1 Uppdrag Granskning och Fiskarnas rike har tidigare rapporterat om vattenkraftens avgörande betydelse för ålens försvinnande. SVT rapporterar även i dag Nyårsdagen om att FORMAS utredning fastslår och bekräftar att Sverige och vattenkraften gör för lite för att rädda ålen. Se SVT inslag här.
Hertingprojektet visade för 10 år sedan att vi med rätt åtgärder och bästa teknik kan rädda vandringsfisken till 100%. Dessutom visade sig Hertingprojektet vara samhällsekonomiskt lönsamt med en samhällsekonomisk vinst på över 60 miljoner SEK.
FORMAS utredning visar tydligt att nu finns inga skäl för kraftbolagen att förhala åtgärder för att rädda ålen. Nu vill vi se att det praktiska arbetet påbörjas utan ytterligare fördröjning. Varningsklockorna har ringt tillräckligt länge för den akut hotade ålen!