2024-12-06 För att få kunskap om vart ålen är på väg behöver vi lära oss mer om ålens historia.
Ålen har funnits i ca 70 miljoner år. I början på 1900-talet stängdes ålens vandringsvägar till våra inlandsvatten alltmer. Vattenkraftens utbyggnad blev ålens fall. En årlig produktion av 37 600 till 72 000 ton blankål försvann från Sveriges inlandsvatten.
1970 varnade fiskerikonsulent Gösta Edman för att om inget görs för ålens fria vandring kommer förekomsten av ål i Ätan att försvinna inom en nära framtid. Ätran producerade årligen tiotusentals ton ål.
2006 larmade nuvarande redaktören för Naturnytt i Naturvårdsverkets tidning Miljöaktuellt om åldöden vid vattenkraftverken i Ätran. Bilder publicerades på hur ett hundratal ålar dog på kraftverksgallret under en natt.
Vattenkraften har sedan dess bl.a. föreslagit lösningar med ”billiga bubblor”, ”skumstavar” och ”brädor med plastflärpar” för att rädda vandringsfisken.
– Det här är en relativt ny teknik som vi testar i Ätran säger miljöchef Johan Tielman vid Uniper till HN i augusti 2017 om ”plastflärpar med brädor”. Vid första högflödet for ”den nya tekniken” i tusen bitar!
2024-12-05 var det höstmöte för Ätrans Vattenråd. Där beslutades att rådet skall ”söka projektmedel för jobba med nedvandrande ål och annan fisk”.
Natten efter Ätrans Vattenråds sammanträde mellan Torsdagen och Fredagen den 5-6 december omkom dessa ålar och gösar på gallren till ett av Unipers vattenkraftverk i Ätran. Efter över 100 år av massdöd håller nu den sista ålen på att utrotas i Ätran.
Vattenkraften och Länsstyrelsen klamrar sig sedan 1980-talet fast vid ”Ålplan Ätran” som säger att bolagen är befriade från sina vattendomar att hålla fria vandringsvägar om bolagen omflyttar ålyngel från England/Frankrike. År 2024 omflyttades inga ålyngel. Varken Länsstyrelsen eller kraftbolagen har rådighet att upphäva vattendomar.
RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål gäller som svensk lag och den säger att åtgärder skall vidtas så att ålen kan vandra. Vattendirektivet, art- och habitatdirektivet samt N2000 lagstiftningen ställer vissa krav som inte följs vid vattenkraftverken i Ätran. Om denna lagstiftning prövas i Ätran riskerar Sverige dryga bötesbelopp.
Det är fint att Ätrans vattenråd skall söka projektmedel för att jobba med nedvandrande ål och annan fisk i Ätran. Tyvärr kommer dessa räddade fiskar att slaktas i befintliga vattenkraftverk om inte kraftbolagen vidtar åtgärder. Vattenkraftens mijöfond har avsatt 10 miljarder för åtgärder men är av Ålplan Ätran befriade från att rädda ålen i Ätran.
För att rädda ålen behövs en samverkan mellan vattenråd och samtliga berörda kraftbolag så att man hittar en helhetslösning för ålens fria vandring. Lösningen finns nedströms i Ätran vid Hertings kraftverk där fiskvandringen fungerar till 100% med bästa möjliga teknik (BMT). Läs mer här
Läs mer om ålens historia här