Miljöprövningen pausas ålen drabbas

2024-05-25 ”Regeringen förlänger pausen av vattenkraftens omprövning till 1 juli 2025”. Det är rubriken på Klimat- och Näringslivsdepartementets pressmeddelande.

Tidningen Miljöaktuellt skrev 2006 om åldöden vid Ätrans kraftverk. Ålen klassades redan då som utrotningshotad i Sverige.

I själva verket remitterar regeringen ett förslag om att flytta fram datumet för vattenkraftens ansökan om miljöprövning med ytterligare ett år. Remissen är ett spel för gallerierna då rubriken säger att beslutet redan är taget.

Vidare sägs i pressmeddelandet: Med hänsyn till det allvarliga läget för elsystemet beslutade regeringen i januari 2023 att omprövningen skulle pausas i tolv månader och omprövningssystemet ses över och reformeras. Den omprövningsprocess som fanns på plats då regeringen tillträdde hade brister. Pausen har sedan dess förlängts två gånger, senast till den 1 juni 2024” och nu till 2025.

Pressmeddelandet från Klimat- och Näringslivsdepartementet säger inget om det allvarliga läget för ålbeståndet som är akut hotat. Endast 0,2 procent av ålbeståndet återstår. Skadan som vattenkraften orsakar i nuläget är enligt Havs- och Vattenmyndighetens Rapport 2022:2 140 000 döda lekvandrande ålar per år. Det innebär att beslutet om pausande av miljöprövningen under tre år orsakat stort lidande och död för sammanlagt 420 000 lekvandrande ålar. Varje ålhona bär på en miljon romkorn per kilo kroppsvikt. Miljöprövningen beräknas dessutom enligt HaV pågå under en 20-årsperiod!

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål kom den 18 september 2007. Enligt förvaltningsplanen för ål skall varje medlemsstat snarast vidta lämpliga åtgärder för att minska dödligheten hos ål på grund av faktorer utanför fisket, inklusive vattenkraftturbiner. Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater. Utfärdad i Bryssel den 18 september 2007.
Sverige riskerar nu böter genom att inte följa EU:s lagar. Men värst drabbas ålen, som riskerar att helt utrotas som art. Ålen har hamnat i “grottekvarnen”.