Tranan från Orkla

2024-03-29 Våren är här och vi besöker som brukligt Trandansen vid Hornborgarsjön. Ett skådespel utöver det vanliga.

Upplevelsen är ett myller av vingar, ben, halsar och fjädrar som virvlar runt i trandansen. Och inte minst en imponerande ljudnivå av trumpetande tranor. Tillresta ornitologer kommer från när och fjärran för att ta del av upplevelsen och fira in vårens ankomst.

Merparten av tranorna är “anonyma” men några av tranorna är individmärkta med en unik kombination av färgringar. Tranan från Orkla har nu blivit vår egen “kelgris”. Hon har den unika ringkombinationen röd/röd/svart – gul/vit/svart och märktes och infångades för hand av Ola Nordsteie från Stavanger ringmärkningscentral 2010-07-17.

Förra året 2023-04-03 var det 9800 tranor vid vårt besök på Trandansen vid Hornborgasjön. Då spanade vi in “vår” trana från Orkla i Norge. Hon hade då flugit 15 gånger den långa vägen från Norge till Marne i Frankrike där hon brukar övervintra.

Vid årets besök den 27 mars var det 13 800 tranor på fälten vid Hornborgasjön. Efter en stunds spanande hittade vi återigen “Tranan från Orkla”. Tala om att hitta den berömda “nålen i höstacken”. Det var bara att lyfta på hatten och välkomna resenären till Norden.

2024-03-27 Tranan från Orkla i Norge tar sig en tupplur vid Trandansen i Horborgasjön. Foto © Ingemar Alenäs