Stockån

2023-10-31 Lax och öring vandrar nu uppströms i Stockån för att leka. Tyvärr stoppas de av sågdammen i Okome från att nå en stor del av sina lek- och uppväxtområden.

2023-10-31 Laxvandring i fallet vid Okome sågverksdamm. Laxen och flera öringar hoppade tio meter nedströms fallet vid fototillfället. Laxen var en hane på 2-3 kilo och har klippts in i bilden för att visa hoppet i anslutning till vandringshindret. (Klicka på bilden för att öka storleken)

Om laxen kunde vandra förbi fallet har Länsstyrelsen beräknat att ca 6000 smolt av havsvandrande lax och öring skulle kunna produceras årligen.

Därför gav Länsstyrelsen i Halland 2015 Falkenbergs kommun ca 1 miljon kronor i bidrag för att åtgärda vandringshindret. Läs mer om detta i Hallands Nyheter.

Det blev en utredning utan åtgärd så vandringsfisken hindras fortfarande av dammen åtta år efter miljonbidraget.

Dammen används inte då det som synes är tappning både från botten och ytan av dammen. Ägaren till dammen har inget emot att fri vandringsväg för fisken ordnas.

Detta är ett exempel på ett vattendrag som är lätt att åtgärda för att öka produktionen av värdefull Ätranlax. Frågan har stötts och blötts i över åtta år och nu är hög tid att någon tar tag i taktpinnen. För laxens och ålens fortlevnad.

Dammen utgör dessutom en fara för kulturmiljön vid byggnaderna nedströms som ingår i Ekomuseum nedre Ätradalen. Ett rådigt ingripande från dammskötaren hindrade att byggnaderna förlorades.

PS. Staten/kommunen satsar årligen stora resurser på att kalka vattensystemet för att laxen och vandringsfisken skall överleva.