Människan behöver naturen

En av Sveriges unika tillgångar är våra hundratusen sjöar och 50 000 mil av rinnande vatten. De utgör grunden för ett rikt friluftsliv med sportfiske och båtliv. Landsbygdens fiskevårdsföreningar bygger ett nätverk av ekoturism och hållbart fiske. Friska sjöar innebär god miljö och god hälsa för miljontals svenskar och turister som törstar efter naturupplevelser i Sveriges natur.

Idyllen hotades på 1960 och 70-talet av surt nedfall från Sverige och Europa. Sjöarna blev snabbt 100 gånger surare (från pH 6,5 till 4,5) och fisken dog. Sjöarnas biologiska mångfald ändrades och många känsliga arter försvann. Markerna försurades och giftiga metaller kom ut i vattnen. Fisken förgiftades och gravida kvinnor och barn rekommenderades att inte äta insjöfisk.

På den tiden ansågs en värdefull vattenmiljö värd att vårda. Sverige startade ett av vår tids största och mest lyckade miljöprojekt; kalkning av försurade vatten. Kalkningen var en långsiktig investering i Sveriges förnybara naturresurser. Sex miljoner ton kalk har hittills spridits till en kostnad av ca 6 miljarder svenska kronor. 40 års idog kalkning har räddat ekosystemens biologiska mångfald från försurningsdöden.

Regeringen har nu beslutat att anslaget till naturvård och kalkning skall minskas från 1,6 miljarder till 1.1 miljarder för 2013. Tillsammans med ökade kostnader för åtgärder är beslutet en ”dödsdom” för tusentals vatten i främst de sydvästra delarna av vårt land. Ekoturism och fiskevård undergrävs när sjöarna återförsuras. Försurningsskador tar lång tid att reparera.

Länsstyrelsen i Västra Götaland skriver på sin hemsida: Ungefär en tredjedel av områdena där kalken vanligtvis sprids blir i år (2023) helt utan. 38 av länets kommuner sprider kalk och 20 av dessa drabbas av nedskärningar. Effekterna av nedskärningarna dokumenteras inte då även dessa pengarna desperat satsas på kalk. Länsstyrelsen beräknar att ytterligare anslag på mellan 30 till 40 miljoner skulle räcka för att kunna utföra de kalkningar som planerats för i olika delar av landet.

Kalkningen är en av de viktigaste miljöåtgärderna för länets sjöar och vattendrag. Det har också stor betydelse för att andra insatser vi gör för vattenmiljön ska lyckas. Den är en grundförutsättning för fungerande ekosystem i försurade områden”, säger Mats Ivarsson, chef för Länsstyrelsens fiskenhet. Privatpersoner krävs på betydande summor för att rena enskilda avlopp vilket anses viktigt för våra vatten. Nu drar regeringen in på kalkning i samma vatten där kostsamma åtgärder görs av privatpersoner för vattenmiljöns skull.

Telefonen ringer: ”Har Du hört att nu stoppas kalkningen i de två sjöar där Du växte upp som barn?” Ty…ssss..tnad. Tänker på alla som engagerar sig i det lokala fiskevårdsområdet. Tänker på alla utländska gäster som årligen återkommer för att uppleva fisket och naturen. Tänker på fiskgjusens fria flykt och lommens ödesmättade rop i morrondimman. Tänker på doften av inkokt ål med kryddpeppar och lagerblad. Tänker på lekande uttrar. Tänker på hur själen får ro vid sjön.

Vad tänker de politiker på som nu stoppar kalkningen i min barndoms sjöar?