Ålyngel omplaceras

2023-05-27 I dagarna omflyttas 170 000 ålyngel från Frankrike till Sverige. Projektet drivs av de största kraftbolagen i Sverige och kallas ”Krafttag ål”.

Före kraftverksepoken vandrade enligt forskarna årligen 188–360 miljoner ålyngel upp i de svenska inlandsvattnen. Ca 20% av dessa blev vuxen blankål som skulle vandra till Sargassohavet och leka. Kraftverkens dammar satte definitivt stopp för denna rikliga ålvandring. Ålen är nu en akut hotad art vilket helt orsakats av att de utestängts från sina uppväxtområden. Antalet naturligt invandrade ålyngel till norra Nordsjöområdet har minskat med 98 procent.

”Krafttag ål” omflyttar därför ålyngel som kompensation för de utestängda ålarna. Detta görs under ”buller och bång” från massmedia som nappar på detta PR-jippo. Årets ålflytt nu i maj är 0,17 miljoner ålyngel som fraktats från Frankrike.

Bolagen anordnar särskilda ”releasedagar” och bjuder in pressen och allmänheten att se ”det stora ålsäppet”. Informationen som ges om ålen är vilseledande. Några citat från GP 2023-05-25:

”- just de här ynglen har hämtats upp där det fortfarande finns ett överskott av ål – det finns helt enkelt inte plats för dem just där”.

”- Sedan finns predatorer som fortfarande påverkar, som till exempel säl och skarv. Det är ju från mänsklig påverkan de är fredade, säger Niclas Åberg”.

Vad som sällan omnämns är att bolagen som kompensation för sina ”ålsläpp” befriats från skyldigheten att ha fria vandringsvägar för både invandrande ålyngel och lekvandrande blankål.

Vad som sällan omnämns är likaså att alla ålyngel under några månader hålls i karantän vid Scandinavian Silver Eels anläggning i Helsingborg. Karantäntiden påverkar ålynglens könsutveckling och försämrar deras motståndskraft mot predation. För att finansiera anläggningen föds också en del av de vilda ålynglen upp till ”silver eel” som ger ca 140 ton slaktvikt som går till konsumtion.

Krafttag åls omflyttning av ålyngel är endast en avledande manöver för att inte behöva åtgärda ålvandringen vid alla kraftverksdammar och turbinintag. Hertingprojektet visar att det finns bästa möjliga teknik för att rädda alla vandringsfiskar förbi en kraftverksanläggning.

Enda sättet att rädda ålen är att öppna stängda vandringsvägar vid dammar och turbiner. Utan ålyngel i sjöar och vatten ingen ålproduktion. Utan vandring av ålföräldrar (blankålar) till Sargasso inga ålbarn.

2021-11-11 Ålvandringen vid ett svenskt vattenkraftverk. Bolagen är ofta befriade från att hålla fria vandringsvägar i s.k. Ålplaner, mot att de bekostar omflyttning av ålyngel.