Sveriges största flytt av salamandrar

2023-04-26 Vetenskapsradion rapporterar om Sveriges största flytt av salamandrar som sker i Mariestad i Västra Götaland.

Saken är den att Volvo vill anlägga en batterifabrik i salamandrarnas lekområde. Länsstyrelsen ger nu dispens för att flytta fridlysta groddjur och de citronfläckade kärrtrollsländor som lever i området i Mariestad där Volvo lastvagnar planerar att bygga sin batterifabrik. Lyssna här: Siffran överraskar biologen: tusentals salamandrar kräver flytt – Vetenskapsradion Nyheter | Sveriges Radio

Länsstyrelsen bedömer att Volvos batterifabrik är ett samhällsintresse som berättigar att dispens ges för att flytta salamandrarna till ett nytt hem av nybyggda dammar. Därmed räddas salamandrarna och kan leva vidare på den nya platsen. Hittills har 10 500 salamandrar samlats in.

Naturnytt har tidigare rapporterat om en omfattande förlust av fridlysta salamandrar i Vessigebro. När de vandrar från övervintringsplatsen till sina lekdammar faller tusentals salamandrar offer för trafikdöden. Nu under våren har naturnytt räknat till 1076 trafikdödade större och mindre vattensalamandrar!

Även de fridlysta salamandrarna i Vessigebro skulle kunna räddas av en enkel salamandertunnel som löser problemet med att många salamandrar dör trafikdöden. Länsstyrelsen, Falkenbergs kommun och Trafikverket är väl informerade sedan flera år och vi väntar på en lösning allt medan salamandrarna fortsätter att köras över i Vessigebro.