2023-04-19 Ett säkert vårtecken är årets smoltvandring i Ätran. Nu har tusentals laxyngel klarat livet i Ätran och är på väg till sitt nya havsliv vid Grönland och Färöarna. Vi önskar dem lycka till och välkomna tillbaka som fullvuxna kraftfulla Ätranlaxar.
Men vilken start får nu laxarna på sin långa och mödosamma havsresa. Det är särskilt viktigt att ha bra kondition och vara stark för att klara livets hårda skola i haven.
Trots att det vandrar upp dubbelt så många leklaxar i Ätran så minskar antalet utvandrande smolt. Smolten är dessutom ofta i usel kondition.
Länsstyrelserna i Skåne och Halland m.fl. län satsar nu på ett EU Life projekt i mångmiljonklassen för att värna om målarterna lax, havsnejonöga, flodpärlmussla och ål. Lekbottnar, uppväxtområden och fria vandringsvägar skall nu ordnas bl.a. i Ätran för dessa arter. Det är mycket lovvärt.
För att denna stora EU-satsning skall lyckas är det mycket viktigt att man ser den ekologiska helheten så att man inte räddar laxar som kommer att dö en säker död av andra orsaker. Konnektivitet och fysisk påverkan är några av dagens nyckelfrågor för vandringsfiskens överlevnad.
- Samordna EU-projektet med NAP den nationella miljöprövningen av vattenkraften. Vattenkraftens turbiner, galler och dammar får inte ta död på de fiskar som räddas. Fisken skall inte försvagas eller dö av korttidsreglering eller torrläggning (nolltappning).
- Samarbeta med Norges forskning av laxparasiten. Norge testar åtgärder mot laxparasiten som annars dödar en stor andel av producerade laxyngel. Även svensk lax är känslig för laxparasiten vilket visas i akvariestudier!
- Sök EU-medel för kalkningsåtgärder. Sverige och Halland har en stor andel försurade sjöar och vattendrag vilket orsakar död av målarter. Falkenbergs kommun fick 2010 en miljon kronor i EU-bidrag för kalkning av svenska sjöar där ålen var målart.
- Kolla främmande ämnens inverkan på målarterna. Läkemedel, hormonstörande ämnen, bekämpningsmedel och påverkan från P-platser kan vara störningsmoment för vandringsfiskarnas känsliga ekologi.
I dag har vi kunskapen hur vandringsfisken skall räddas. Det är nu dags att prioritera miljön och den akut hotade vandringsfisken innan det är för sent. Vi har fått denna hållbara resurs till låns. Därför skall vi förvalta resursen och inte byta ut den mot kortsiktiga ekonomiska vinster. Vårt grannland Finland har värderat en ål till 3510 euro och en insjölax till 7510 euro. Ätrans årliga produktion av lax och ål är med denna måttstock värd mångmiljardbelopp. Ätran är värd att vårda!