Ätran skall räddas

2023-03-31 Ätrans vattenråd kallar till stormöte med öppet hus för att diskutera Ätrans och Högvadsåns framtid. Mötet äger rum den 13 april klockan 17:00-20:00 i Ullareds bygdegård.

Rådet har fått pengar från länsstyrelsen för att samla in åtgärdsförslag till ett omfattande EU-projekt samt till kommande miljöprövning av vattendomar i nationella planen (NAP).

Rådet skriver: ”Ätran kommer ingå som ett av flera vattendrag i en kommande EU LIFE projektansökan som går under arbetsnamnet LIFE ReSource2Sea. Ansökans syfte är att genomföra åtgärder som stärker livsmiljön för de hotade arter som finns i området. Arterna som prioriteras är havsnejonöga, lax och flodpärlmussla”.

Det är glädjande om det nu skall göras åtgärder för fiskens, naturens och ekoturismens bästa i Ätran. Det är hög tid då det återstår 1% av ålen, 5% av atlantlaxen och endast en spillra av forna bestånd av nejonögon och Alosasillarna majfisk och staksill.

Ätrans vattenråd har ett recipientkontrollprogram för Ätran. Det är önskvärt att verksamhetsutövarna dokumenterar förlusten av ål, lax m.fl. arter vilket inte sker i dag. Kunskap behövs för att på rätt sätt åtgärda problemet med förlusten av biologisk mångfald.

Ätrans vattenråd har hand om recipientkontrolen i Ätran. Deras medlemmar kraftbolagen rapporterar inte om pågående förlust av fisk.

Havs- och Vattenmyndigheten m.fl. rapporterar att det är fysisk påverkan och konnektivitet som är huvudorsaken till den drastiska årliga fiskdöden av ca 61 000 ätransmolt. Därför är det också givet vilka åtgärder som kan ge positiv effekt på de internationellt skyddade (N2000 art- och habitatdirektivet) naturvärdena i Ätran:

  1. Åtgärda överdämning av sträckan Ätrafors-Yngeredsfors och återställ Ätrans tidigare åfåra. Fri fiskvandring och hydrologisk regim återställs.
  2. Åtgärda all korttidsreglering av Ätran.
  3. Åtgärda med minimitappning i alla torrlagda åfåror.
  4. Åtgärda nolltappning i alla kraftverk ex Ödgärdet i Älvsered.
  5. Åtgärda alla vandringshinder och regleringar i samtliga biflöden till Ätran och Högvadsån (ex Vinån och Stockån)
  6. Samarbeta med norsk expertis för åtgärder mot laxparasiten
  7. Låt EU ta sitt ansvar för kalkningsverksamheten

Falkenbergs kommun har i Hertingprojektet visat att det finns teknik för att åtgärda både återställning av förlorade forsar och fri fiskvandring både uppströms och nedströms för alla fiskarter. Falkenbergs Energi ger fortfarande vinst då insatsen för miljön motsvarade ca ett vindkraftverk. Falkenbergs kommun har tidigare sökt och erhållit EU-bidrag för kalkningsåtgärder.

Föreslagna åtgärder för att återlämna förlorade habitat är avgörande för Ätrans fortsatt rika produktion av ekosystemtjänster. Pågående korttidsreglering förstör helt livsbetingelserna för lax, havsnejonöga och flodpärlmussla med flera arter. Fria vandringsvägar och naturlig hydrologisk regim med borttagande av dammar och skadlig reglering är nyckeln till Ätrans framtid för god ekologisk status (GES) som producent av lax och ål. EU-projekt och miljöprövning kan nu samverka så att Ätran räddas.

Påverkan på Unipers energivinst är endast marginell liksom reglerbidraget. Ätrafors vattenkraftverk producerar energi motsvarande 8 vindkraftverk. Bra Miljöval är därför i detta fall att väja produktion av lax, havsöring, havsnejonöga, ål och flodpärlmussla samt ekoturism som alternativ till energiproduktion på sträckan mellan Yngeredsfors och Ätrafors.

Nu ser vi fram emot Ätrans vattenråds och länsstyrelsens gemensamma redovisning av hur de tänkt att Ätran skall räddas med hjälp av EU-bidrag och de miljarder som finns att tillgå för miljöprövningen av Ätrans vattenkraftverk.

Kanske har Du viktig information, som vattenrådet behöver ta del av, om hur Ätran kan räddas från torrläggning och fiskdöd, och bidra till den biologiska mångfalden med en levande landsbygd!