Fåglar och insekter minskar

2022-09-06 Bird Life International gör en årlig uppdatering av situationen för Europas fåglar. Antalet häckfåglar har minskat med 560-620 miljoner fåglar sedan 1980 vilket är en minskning med 17-19%.

Bird Life gör också en analys av orsakerna till denna drastiska minskning av Europas fåglar. Analyserna bygger på IUCN: rödlista och de faktorer som bidrar mest till minskningen av fåglar är i fallande ordning:
1. Jordbruket
2. Skogsavverkningar
3. Jakt och fångst
4. Invasiva arter
5. Mänsklig utveckling (byggnation mm)
6. Bränder

Först därefter kommer klimatpåverkan och ett antal andra faktorer. Läs mer här.

Hur går det då för Sveriges fåglar? Läget är minst lika bekymmersamt som i övriga Europa! I Sverige finns 245 fågelarter som häckar regelbundet. Av dessa bedöms 26 procent minska så kraftigt att de blir rödlistade. Detta innebär att antalet rödlistade fågelarter har ökat med 21 procent. Läs mer: Hur går det för Sveriges fåglar? | SLU Artdatabanken

Dessa rapporter är kraftiga varningsklockor. Vi behöver vidta aktiva åtgärder för att stoppa fåglarnas utdöende och undvika en “Tyst vår”. Åtgärderna som behövs är enligt forskarnas rapporter ett mer miljöanpassat jordbruk, skogsbruk och fiske. Det gäller såväl Sverige som övriga Europa.