430 miljoner till att öppna stängda vattendrag

2021-10-08 I dag lanseras ett projekt för att öppna stängda älvar i hela Europa.

I Europa finns över 1,3 miljoner registrerade dammar så behovet är stort. Dammar påverkar forsande habitat negativt och är bl.a. orsaken till att den europeiska ålen nu är akut hotad. I Sverige är i princip alla uppväxtområden stängda för vandrande ålyngel. Om yngel transporterats uppströms dör alla ålar 20 år senare i kraftverkens turbiner och galler på sin bröllopsvandring till Sargassohavet.

Ätran är ett exempel på stängda vandringsvägar för fisken. Byggnation av kraftverksdammen vid Ätrafors innebar att laxens vandring stoppades. Enligt Fiskeriverkets utredning orsakar dammen en årlig förlust av 34 500 laxsmolt enbart vid kraftverket. Dessa skador har aldrig kompenserats.

Ätran är också ett exempel på att stängda vandringsvägar kan åtgärdas. Vid Hertings kraftverk i Falkenberg har dammen rivits och den naturliga åfåran återställts. Kraftverket har försetts med ett fisksäkert galler. Vandringsfiskarna har fått fria vägar och forsen brusar efter 70 års tystnad.

Nettouppvandringen av laxfisk i Ätran har ökat från i medeltal ca 2 400 till ca 4 100 per år efter återställningen av Hertingforsen. För lax ökade nettouppvandringen från ca 1 700 till 3 000 och för öring från ca 700 till 1 000.

Sverige har avsatt 10 miljarder i Vattenkraftens miljöfond. Pengarna är tänkta att användas till att modernisera gamla vattendomar så att de blir mer miljövänliga. Falkenbergs kommun har fått 1 miljon kronor för att ordna fri fiskvandring i Stockån.

Man kan säga att nu våras det för vandringsfisken. Det finns pengar att öppna upp alla stängda vattendrag. Hertingprojektet visar hur man kan agera för att snabbt öppna upp vandringshindren.

Läs mer om Open Rivers Programme här.