2021-04-30 Valborgsmässoafton är sista dagen för att komma med synpunkter om vilka normer som skall användas för åar och sjöar som påverkas av vattenkraften.
Saken är den att myndigheterna önskar en måttstock för att vattenkraften skall få moderna miljövillkor för de vatten som skall prövas enligt nationella planen (NAP) för perioden 2022-2024.
Ätran till Ätrafors och hela Högvadsån ingår i denna prövning nu när gammal vattenlagstiftning skall ersättas med moderna miljövillkor. Vad detta innebär är just kärnfrågan som myndigheterna ställer till kommuner, markägare, fiskerättsägare och naturvänner i Ätrans dalgång.
Det är få nu levande människor som kan berätta om hur Ätran med omgivningar såg ut före kraftverksepoken när imponerande dammar och sjömagasin växte fram i landskapet utefter ”Hallands vackraste väg”.
Historiska dokument finns dock att tillgå som exempelvis STF:s vykort med Ätrans forsar vid Yngered och Boa eller målande bandinspelningar med laxfiskare ”Botel” Andersson. Väggen utanför Kommunfullmäktiges sal i Falkenberg pryds av tavlan Laxauktionen av R.Lundberg från 1892.
Kan nya modernare vattendomar innebära att Ätran återfår sin unika natur? Är det möjligt att återställa Ätrans laxproduktion till sin fulla glans som lockade engelmän, friherrar och prinsar att komma till Falkenberg och pröva lyckan?
Svaret är tveklöst, ja det är möjligt. Naturen och laxen har en förunderlig förmåga att återkomma om rätt förutsättningar ges med moderna miljölagar. Hur skall det då gå till att återupprätta dessa förlorade värden till gagn för kommande generationer?
Problematiken utreds närmare i Naturnytts remissvar som sänds på Valborgsmässoafton till Vattenmyndigheten.