Årets första blanklax i Ätran

2021-03-18 I helgen steg den första silvriga blanklaxen i Ätran! Laxen var 88 cm lång och registrerades i filmkameran vid Herting.

Laxfiskesäsongen öppnar den första april så sportfiskarna får ge sig till tåls ytterligare några veckor innan det är dags för premiärfisket.

Hertingforsen öppnades upp 2013 för fiskens fria vandring. Sportfisket efter lax har pågått i forsen sedan 2018. Falkenbergarna har nu vant sig vid att promenera och fiska utefter den naturliga forsen. Naturlivet med fåglar, fiskar och utter har återkommit. I vintras sågs en utter nedanför Tullbron.

Ätrans laxar registreras nu redan i mars och de första laxarna vandrar upp två månader tidigare till sina lekområden i Högvadsån. Fiskevård med fria vandringsvägar lönar sig.

Nu skall övriga vattendomar i Ätran omprövas enligt Nationella Planen. Synpunkter skall vara inlämnade till vattenmyndigheten senast den 30 april 2021. Fiskeriverket beräknade att korttidsregleringen av Ätran inneburit en årlig förlust av över 30 000 laxsmolt på sträckan mellan Ätrafors och havet. En lugnare reglering skulle innebära stora vinster för Falkenbergs Laxfiske och för naturen i Ätran. Kommande omprövning har stor potential för förbättrat laxfiske och en rikare biologisk mångfald i Ätran.

PS 2021-03-19 I skrivande stund har ytterligare en blanklax anlänt till Ätran. Söndagens lax fick sällskap av en fredagslax som var 100+4 cm lång. Kolla video på Fiskdata här DS