veden forslas bort

2021-03-12 I dag forslas skogen bort som avverkats vid Ätrans stränder. Hundraåringa almar och alar har blivit “sköra” och sågas utefter doktorspromenaden mellan Garvareforsen och Tullbron.

Stockarna och den gamla veden flottades till Tullbron där en modern kranbil tog vid och lastade veden. Totalt handlar det om ett 20-tal så kallade “riskträd”, som ska fällas ner i Ätran säger kommunens arbetsledare för skogsavdelningen på Skog- och kust till lokalpressen. Orsaken är att träden är döda eller så allvarligt skadade att det finns fallrisk.

Även om träden var gamla och sköra var de fulla av liv. Almarna hade spår av almsplintborre som troligen orsakat almsjuka på träden. Det intressanta med “sjuka” träd är att de kan vara fulla av liv. Under barken kröp larver av den ganska ovanliga större kardinalbaggen. De senaste 30 åren finns endast tjugosju fynd av baggen från Falkenbergs kommun.

2021-03-12 Larver av Större kardinalbagge fanns i de nedhuggna träden utmed Ätrans strand. Den vuxna skalbaggen har röd varningsfärg och producerar ett gift Cantharidin som vi lärt oss att använda som läkemedel.
2021-03-12 Träden som skulle avverkas hade rödorange markeringar. Flera var bostäder för fåglar och insekter som även de blev vräkta. Till skaen hör att träden inte blir hålträd och boträd förrän de uppnått hög ålder. De kan stå kvar i flera decennier och erbjuda logi. Nötväckan varnade oroligt i träden längs promenaden.

Falkenbergs kommun har på flera platser förtjänstfullt sparat död ved i s.k. “faunadepåer” där sällsynta vedinsekter kan leva. I Hertingforsen städas inte död ved bort då där lever många insekter som föder vår kära Ätranlax. Naturens nätverk är förunderligt och det är inte alltid det som är “välstädat” är bra för den biologiska mångfalden.

Några högstubbar hade sparats vid Ätrans strand. – Det är för att nedbrytningsorganismer gillar död ved, likaså insekter och fåglar, förklarar arbetsledaren. – Här är en lite mer utsatt miljö så det blir inte riktigt det där lugnet i naturen, men då har vi gjort det vi kan för naturvården, säger han. Miljön i och kring Ätran är av regeringen utsedd till SCI vilket innebär bevarandeområde av internationellt gemenskapsintresse.

2021-03-12 Hundraårig alm som sågades med “fotknölarna” då den bedömdes vara ett så kallat “riskträd”. Visserligen var barken angripen av almsjukan men för övrigt var hundraåringen förvånansvärt “kärnfrisk”.