Vad är vätteskägg?

2021-01-13 Vätteskägg eller håris är enligt GP ett ganska sällsynt naturfenomen som i går kunde skådas vid Delsjön i Göteborg. Läs mer här.

SMHI uppger att de får in ca en observation om året av håris.
Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Museét, förklarar fenomenet: “Det är is, och fenomenet kallas håris. Man hittar detta på murkna grenar. Vid fuktigt väder och några få minusgrader tränger vatten ut ur porer i veden och fryser till tunna hår.

“Att vattnet inte fryser inne i veden beror på att fryspunkten sänks en aning i trånga porer. Man får underkylt vatten. Att ishåren behåller sitt fintrådiga utseende (och inte bara blir isskorpa på pinnen) beror på svamptrådar i pinnen. Antagligen producerar svampen något ämne som motverkar omkristallisering. En svamp som alltid verkar finnas i hårispinnar är Exidiopsis effusa, ett slags skinnsvamp”.

Fenomenet är dock inte så ovanligt som man kan tro. Förutom rätt förutsättningar för vädret skall det finnas grenar av multnande lövträd där skinnsvampen finns. Lövskogen utefter “Pyttebanan” i Vessigebro är just en sådan naturskog där den uppmärksamme vandraren kan se fenomenet håris. En promenad i våra lövskogar ger förutom motion många oväntade upplevelser.

En annan mer fantasieggande beteckning på fenomenet är ”vätteskägg”, vilket kommer från förr i tiden då man skrockfullt trodde att det var vättarna som fastnat med skägget när de hoppade ner i sina trähålor. Kanske är det så att vi har ovanligt många vättar i lövskogarna runt Vessigebro?