Livets vatten

2020-11-18 Ätrafors. Denna vecka forsar vattnet i N2000 området i Ätrans naturliga åfåra nedanför dammen vid Ätrafors.

Kraftbolaget framsläpper nu ett minimiflöde på ca 2 m³/s. Detta ger en förhandsvisning hur fantastiskt fin den gamla Rävigeforsen var när vattnet fick flöda fritt.

2020-11-17 Vattnet brusar i N2000 området vid den gamla Rävigeforsen i Ätrafors.

Redan efter några dagar kan man se hur kungsfiskare, forsärla och strömstare känner igen sig och flyger över sina naturliga miljöer. När det livgivande vattnet kommer tillbaka är naturen inte sen att reagera. Även Naturnytt tog sig dit med kameran och njöt i fulla drag av den fina forsmiljön som återuppstått för några dagar.

Fåglarna flyger snabbt. Laxar och ålar simmar lite lugnare. Erfarenheterna vid den nedströms återställda Hertingforsen visar att det tar något år innan laxen lekt och ynglen frodas i forsen. Vattenlevande bäck-, dag- och nattsländor skall också hinna etablera sig och de är mat för forsens fiskar och fåglar.

2020-11-17 Vattnet brusar vid Brus i Ätrafors.

Lösningen med att återställa forsen fungerar betydligt bättre än kraftbolagets tidigare provisoriska lösningar att stänga av forsen med fördämningar av trä, stålvajrar och plastremsor. Nu är man inne på rätt väg när man istället följer naturens kraft.

Det vore en ynnest att nu få tillbaka vattnet även i Rävigeforsen. Det återupprättar en underbar miljö för utflykter i det närbelägna ekomuséet vid luftvärnstornet och kanske en utflykt till lilla Café Brus där man kan ta en kopp kaffe till musiken av forsens brus. Naturen och människan behöver fler forsar.