Laxfiske i Ätran

2017-03-04 Nu är det 28 dagar kvar till Laxfiskepremiären i Ätran. Senare tids fiskevårdsåtgärder har gynnat laxförekomsten även om den inte kan mäta sig med 1800-talets laxrusningar i Ätran. Som exempel kan nämnas stadens bokföring 1864 då det fångades 3554 laxar som vägde 16,37 ton. Denna tid kunde tusentals laxar leka i Ätraforsen (Rävigeforsen se ovan), Yngeredsforsen, Boaforsen, Bällforsen, Skogsforsen, Skåpanäsforsen och Norrströmmen. Och alla Ätrans biflöden.

I väntan på premiären kan vi läsa om Ätrans och Falkenbergs laxhistoria som finns beskriven i flera böcker. Den mest kända är Wilkinsons “Days in Falkenberg” 1884. Kanske mest på grund av Wilkinsons stora fiskelycka då han under 16 års fiske fångade 2376 laxar på dåtidens primitiva flugspön.

Mindre känd är boken skriven av W.A. Ross 1848 “A Yatch Voyage to Norway, Denmark and Sweden”. Ross fiskade efter lax i strömmarna nära Vessigebro, men lyckades där inte fånga några laxar alls. Då går man inte till berömmelsen.

Överste Grant var en annan engelsman som fiskade i Falkenberg och hade bättre fiskelycka. Under åtta år  fiskade han lax i Falkenberg utan att ha en enda “blank” dag! Björnjägaren L. Lloyd kopplade under många år av med laxfiske i Ätran.

En mera känd skildring är amerikanen William Widgery Thomas J:rs´ skildring av Ätrans laxfiske i boken “Sverige och Svenskarne”. Han kom till Göteborg som en av de konsulerna som anställdes av Abraham Lincoln. Under sina resor i Sverige hade han “städse en anteckningsbok i hvilken jag på stället nedskrivit allt som på mig gjort intryck att vara nytt eller kännetecknande – helt visst till öfverraskning för mycket godt folk som sett huru jag stannat mitt på landsvägen för att taga till pennan”. 

Liksom engelsmännen var amerikanen mycket imponerad av Ätrans laxfiske som därför fick ett helt kapitel i hans bok om “Sverige och Svenskarne”. Dessa engelska och amerikanska “gentlemen” var goda ambassadörer för Falkenbergs Laxfiske! Läs kapitlet om Ätrans laxfiske här!