2015-11-28 Torrläggning vid Ätrafors orsakade omfattande laxdöd i helgen i Ätran. I november kördes vatten över krafverksdammen. De laxar som ännu inte lekt vandrade upp i den gamla naturliga åfåran. Lockade av Ätraforsens brus. Men när allt vatten sedan kördes till kraftverket fångades laxarna i den torrlagda forsens hålor där de går en säker och plågsam död till mötes. Laxfjäll och romkorn vittnar om att städpatrullen redan varit framme, kanske utter, mink och ålakråkor. Vissa laxar fortsätter kampen; tusentals romkorn går till spillo och laxens långa resa från Färöarna till Ätrans jungfruliga lekområden var i år förgäves.
Läs Länsstyrelsens bevarandeplan för ätranlaxen och Per Sjöstands förslag till att öka lekområdena med 10 000 kvadratmeter vid Ätrafors här.
Tidigare kunde samma sak hända vid Hertingforsen. Nu släpper Falkenbergs Energi AB 11 kbm/s i Hertingforsen och laxen leker med bra resultat. Höstens elfisken visade förekomst av 13 000 laxyngel nu när forsen restaurerats. Läs mer här.
Länsstyrelsen i Halland har i sin bevarandeplan för Ätran och laxen angett att Hertingforsen och Ätraforsen är lämpliga restaureringsobjekt.
De instängda laxarna och rommen vid Ätrafors kunde räddas om man hade viljan att släppa en tjugondel av den vattenmängd som kommunen släpper i den gamla åfåran vid Hertingforsen. Den till Kammarkollegiet föreslagna omprövningen av vattendomen för Ätrafors kraftverk, visar att en minimitappning om endast 0,5 kbm/s i den gamla åfåran skulle skapa uppväxtområden på 10 000 kvm. (Sjöstrand 1998). Restaureringen av Hertingforsen sätter således fokus på värdet av de torrlagda åfårornas potential för att restaurera laxfisket i Hallands åar. Läs mer i HN.
Läs Havs och Vattenmyndighetens nya rapporter: Ekologisk återställning i helt eller delvis torrlagda fåror i anslutning till vattenkraftverk. Miljöåtgärder i Vattenkraftverk.