2020-05-23 EU-kommissionen lade i veckan fram ett förslag till ny strategi för den biologiska mångfalden. Detta är utan jämförelse den viktigaste frågan för vår överlevnad och hållbar försörjning.
Dokumentet publicerades i onsdags och har titeln: ”EU Biodiversity Strategy for 2030 – Bringing nature back into our lives”. Man skulle kunna vända på titeln och säga att våra liv är beroende av naturen. Det är inte obekant att människan är en del av naturens kretslopp och utan en fungerande natur upphör våra möjligheter till en hållbar försörjning. Den biologiska mångfalden är en förutsättning för den globala livsmedelsproduktionen. Läs mer om strategin här.
Strategin fastslår också att det är naturen som reglerar klimatet och utan en fungerande natur förlorar vi kampen mot den globala uppvärmningen. Därför är nuvarande massutrotning av arter mycket allvarlig för vår egen överlevnad.
Strategin behandlar de mänskliga verksamheter som påverkar den biologiska mångfalden dvs. de areella näringarna och vår energiproduktion. Förslagen innebär bl.a. att:
Minst 25 procent av jordbruket ska vara ekologiskt år 2030. Användningen av kemiska bekämpningsmedel skall halveras.
30 procent av EU:s naturområden både till lands och till havs ska skyddas i ett gemensamt europeiskt nätverk. Det innebär ett hållbart skogsbruk, jordbruk och fiske.
25 000 kilometer av våra åar och floder skall restaureras till 2030. Detta innebär enligt vattendirektivet bl.a. att ekosystemens naturliga funktioner skall återställas till god ekologisk status. Floderna skall flyta fritt vilket skall uppnås genom att ta bort dammar och återställa hydrologi och naturliga våtmarker.
Hertingprojektet är ett gott exempel på ett vattenområde där åtgärder enligt bästa möjliga teknik gett en god ekologisk status i den tidigare torrlagda åfåran. Rödlistade vandringsfiskar som ål, havsnejonöga, lake, simpor och majfisk var tidigare utestängda och kan nu vandra fritt.
Natura 2000 området vid Ätrafors är ett exempel på där restaureringsåtgärder är nödvändiga för att skydda de naturvärden som skulle skyddas enligt Natura 2000 lagstiftningen.