Vattendirektivet skyddar våra vatten

2020-04-24 EU:s vattendirektiv är en viktig miljölag som skyddar våra vattentillgångar mot exploatering. Sverige vill nu riva upp denna miljölagstiftning.

Över 375 000 EU-medborgare, nästan 6 000 forskare och över 130 ideella organisationer har tagit ställning för att stötta vattendirektivet i sin nuvarande form. Läs mer här.

I spetsen för det svenska arbetet för en försvagning av direktivet går lobbyorganisationen Swedish Water Alliance, en bred allians av olika organisationer från industri-, energi- och jordbrukssektorn i Sverige. En majoritet i den svenska riksdagen (fem partier) stöttar kravet att Vattendirektivet ska omprövas och att det skall finnas fler undantag för att behöva uppnå god ekologisk status i våra vatten.

Våra vatten är en naturtillgång för både människor och djurliv och är i stort behov av skydd mot olika typer av exploatering och industrialisering. Andra länder som Indien, Nya Zeeland och Colombia ger vatten och floder en stärkt juridisk status medan Sverige är ett av de europeiska länder som förespråkar exploatering och en försvagning av vattendirektivet framför god ekologisk status.