Hertingforsen jubilerar

2020-04-01 I dag är det exakt 6 år sedan Kung Carl XVI Gustaf invigde Hertingforsen i Fallkenberg.

Tiden går och det har runnit mycket vatten under gång- och cykelbron vid Herting. Många nya laxar har fötts i Hertingforsen. Elfisken dokumenterar årligen ca 30 000 laxar och totalt har minst hundra tusen nya laxyngel kläckts i den återställda forsen.

Webbkameran visar att det efter restaureringen 2013 vandrar upp ca 2000 fler laxar i Ätran än före restaureringen. Många av dessa laxar vandrar upp i döda åfåran vid Ätrafors, stängs inne och dör kvävningadöden. Tusentals romkorn går till spillo när allt vatten stryps av kraftbolaget.

Ätran vid Herting och Ätrafors är s.k. Natura 2000 områden vilket innebär att områdena omfattas av modern miljölagstiftning. Falkenbergs kommun ålades därför att ta hand om den värdefulla laxen vid Hertingforsen. Hertingforsen blev ett gott exempel där kommunen visade att det med bästa möjliga teknik går att ta hand om vandringsfisken.

Sex år senare väntar vi fortfarande på att Rävigeforsen vid Ätrafors skall få en minimitappning på samma sätt som Hertingforsen. Så att laxarna inte plågas till döds i den vattentomma åfåran. Så att de kan leka och tusentals yngel produceras i den vackra Rävigeforsen. Kraftbolaget borde följa kommunens exempel och följa modern miljölagstiftning för vandringsfiskens bästa.