Laxens år 2019

Torsdagen den 19 september firas Laxens dag i Falkenberg vid Hertingforsen och laxfisket. Välkomna!

Firma Inger o Ingemar Alenäs kan ni träffa kl 18.30-20.00 vid Hertingforsens vindskydd, där vi berättar historien om hur Hertingforsen varit torrlagd i 70 år när naturkrafterna tog över. Nu är vi på femte året sedan Kung Carl XVI Gustafs´ invigning och forsen har fått tillbaka vattnet och ett nytt liv med tusentals nya invånare!

Strömstaren känner sig hemma i Hertingforsen tillsammans med laxar, ålar och dagsländor

Projektet kostade drygt 45 mijoner kronor men nettovinsten har av länsstyrelsen beräknats till ca 65 miljoner för endast en del av de värden och ekosystemtjänster som forsen skapat.

Elfiske är en av de aktiviteter som visas Laxens dag. Hur går elfiske till egentligen?

Elfiske är ett sofistikerat sätt att bedöma antalet fiskar som Hertingforsen producerar…… Laxens dag har en exklusiv visning av tekniken för intresserade.
Firma Ingemar Alenäs träffas vid Stn 5 “Fri vandring” där vi berättar om den unika Hertingforsen
Lördagen och söndagen den 14-15 september firas Laxens dag av Havsnätverket Laholmsbukten med föreläsning på lördagen och bussresa till Stensån, Lagan, Nissan och Ätran på söndagen. Läs programmet här.

Firma Inger och Ingemar deltar även vid detta event med en guidning efter söndagens lunch för bussresenärerna vid Hertingforsen.

Rubriken för Havsnätverkets arrangemang är “Överlever laxen i Halland?” Ett enkelt svar är att i Hertingforsen där Falkenbergs Energi släpper 11 kubikmeter vatten per sekund överlever laxen, leker och producerar tusentals yngel. I Ätrafors N2000 område där Uniper inte släpper något vatten och torrlägger, dör laxen och laxrommen!
Vi väntar oss därför att denna enkla, självklara åtgärd (=vatten) kommer att tillämpas i samtliga naturliga fåror i Hallands åar där vattenkraften nu torrlägger laxens naturliga miljöer!

Instängd, döende lax i torrfåran nedströms Ätraforsdammen.

Se den instängda laxens dödskamp vid Ätrafors här (Länk till Youtube)