Nationell plan

2019-02-27 Energimyndigheten, Affärsverket Svenska Kraftnät och HaV har kommit överens om en tidplan för omprövning av vattenkraften.

På Havs och vattenmyndighetens hemsida kan man läsa att dessa myndigheter arbetar efter en preliminär tidplan om att förslaget till nationell plan ska lämnas till regeringen den 1 oktober 2019. Läs mer här.

Nationella planen kommer preliminärt att ange att miljöprövningar ska starta 2020 eller 2021. HaV:s uppskattning är att det kommer ta cirka 20 år innan alla verksamheter har tillstånd med moderna miljövillkor. Med “moderna” menar HaV villkor som inte är äldre än 40 år.

Vän av ordning ställer sig då frågan om den akut hotade ålen klarar att leva under dessa förhållanden fram till 2040? Skall vi bli den sista generationen som kan berätta att vi sett denna fantastiska fiskart vars lekvandring började i våra Västsvenska sjöar och avslutades i Sargassohavet.

Åluppvandringen i Ätran har varit stoppad i Ätran sedan början på 1900-talet. Nu kanske den enligt överenskommelse stoppas fram till 2040. Blankålen som skall vandra till Sargassohavet hamnar i turbiner eller turbingaller. Rubrikbild från Yngeredsforsens kraftverk hösten 2019.

Med vilken rätt anser vi oss kunna utöva denna “ålmisshandel” i ytterligare 20 år fram till 2040? Hur mycket längre kan ålen klara denna “tortyr” utan att gå under?