Tonfisken tillbaka

2019-01-07 Tonfisken är tillbaka i Öresund och Kattegatt. Samtidigt är priset på en tonfisk 28 mijoner på Tokyos fiskmarknad på det nya året 2019.Tonfisk är tyvärr hårdvaluta på den Japanska fiskmarknaden. På nyåret såldes en 278 kilo tung blåfenad tonfisk för 28 miljoner kronor vilket blir ett kilopris av drygt 100 000 kronor. Där ligger Korshags premiärhummer i lä, den betalades med ett kilopris av 83 000 kronor på Göteborgs fiskauktion. De tre tonfiskarna på bilden ovan är värd ca 80 miljoner kronor. Kanske behöver de polisskydd?

Läs mer här

DTU märker tonfisk med satellitsändare september 2018 © Ingemar Alenäs

Naturnytt hade förmånen att vara med på en märkning av blåfenad tuna i svensk/danska vatten hösten 2018. Det var en mäktig och glädjande scen att se de stora fiskarna som jagade näbbgädda och makrill i kaskader av vatten. På 1960-talet var synen av dessa fiskar “vardagsmat” i Öresund varför vi nu hoppas på att denna biologiska mångfald av havets stora predatorer håller på att återställas.

Läs mer här

Läs mer om tonfiskens återkomst här