Regnbågslaxar i Ätran

2018-08-17 Hittills i år har 32 odlade regnbågslaxar vandrat upp i Ätran. Risken för spridning av sjukdom är nu överhängande.

 Regnbågslaxen (Oncorhynchus mykiss) hör inte hemma i Ätran. Regnbågen är egentligen ingen lax men är känd för att sprida många av laxens sjukdomar och får därför inte utan tillstånd sättas ut i våra vatten. Förrymda odlade regnbågar är tyvärr vanliga i Ätran och  i fiskvägen trängs den med Ätrans laxar. Klicka på videon för att se den deformerade regnbågen som kommer i kontakt med Ätrans naturlax.

Källa: www.fiskdata.se

Fiskens fenor är “amputerade” till små stumpar av skavet från odlingskassen. Stjärtfenan är deformerad med de yttre kanterna helt bortslitna. Fisken är “tungbukad” och fet, uppfödd på pellets av fiskmjöl. Det har gått åt mer än tio kilo annan fisk för att skapa denna groteska fisk. Fodret är också känt för att innehålla gifter.

PD Pancreas disease, är en av våra allvarligaste fisksjukdomar som kan spridas från regnbåge till lax. Läs mer här.
BKD Bacterial kidney disease är en annan allvarlig sjukdom som drabbar regnbågsodlingar med risk för spridning till lax av förrymda regnbågar. Läs mer här.
VHS, Virusbetingad hemorragisk septikemi är en annan allvarlig sjukdom som kan spridas av regnbåge. Läs mer här
Regnbågen som odlas är en “sjuk” fisk. Listan över sjukdomar den sprider kan göras lång och nya tillkommer. Läs mer här

Regnbåge är en främmande art för vår fauna. Den sprider också den främmande laxparasiten Gyrodactylus Salaris som drabbat Ätran med en försämrad överlevnad på ca 80 % av laxynglen. Läs mer här.

För att bli kvitt sjukdomar och parasiter tillsätts ofta gifter i fodret (endosulfaner) när man odlar regnbåge och lax i stor skala. Detta ökar avkastningen på odlingen. Läs mer här

Enligt svensk lagstiftning: “Regnbågen räknas som en för Sverige främmande art och därmed får arten inte sättas ut utan särskilt tillstånd och då endast till vattenområden från vilka den inte kan vandra.”  Läs mer här 

Ansvariga tillsynsmyndigheter måste  stoppa spridningen av smittspridande regnbågslax till Ätran och andra västkuståar. Naturlaxen riskerar annars att smittas av allvarliga sjukdomar som kan spoliera flera års fiskevårdsarbete.

Riskerna för spridning av sjukdom är särskilt stora under de torrperioder som vi nu upplever med en sammanträngning av fiskens habitat. Ätrans laxbestånd är dessutom skyddat av internationell lagstiftning enligt art- och habitatdirektivet. 

PS 2018-08-28 har det passerat 40 regnbågslaxar i räknaren vilket kan jämföras med 43 havsöringar. Detta tyder på ett större olagligt utsläpp av regnbåge som vandrar upp i Ätran DS

PS 2018-09-18 har det passerat 50 regnbågslaxar och 100 öringar genom kameran. Ca. 3000 laxar har passerat. Detta är en hög andel av potentiellt smittbärande, förrymd regnbåge! DS