10 miljarder för omprövning KMV

2018-03-25 10 miljarder kronor avsättas till Vattenkraftens Miljöfond för omprövning av den svenska vattenkraften med drygt 2000 anläggningar.

Vattenfall innehar projektledarskapet i fonden och Statkraft har ordförandeskapet i fondens styrgrupp.  En fungerande omprövning av vattenkraften skulle vara mycket positiv för den biologiska mångfalden i rinnande vatten.

De åtta största kraftbolagen i Sverige avsätter 10 miljarder kronor till Vattenkraftens Miljöfond som de själva förvaltar. Regeringen har beslutat att  som motprestation avsätta 3,5 miljarder kronor för att sänka fastighetsskatten för kraftverksägarna.

Vattenkraftens fond skall användas till utredningar, domstolskostnader, omprövning, bolagens förluster för minskad elproduktion, miljöförbättrande åtgärder och utrivning. En prövningsplan skall upprättas av Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Statens Energimyndighet och Svenska Kraftnät. Enligt myndigheterna blir påverkan på den svenska vattenkraftsproduktionen högst 1,5 TWh eller 2,3%. Alla vattenkraftsägare som frivilligt anmält sig till Vattenkraftens Miljöfond kan ansöka om att ta del av bidragen. Prövningen är tänkt att pågå från 2019 till 2039 då fonden skall gälla i maximalt 20 år.

Ca åtta tusen dammar utan kraftverk undantas prioriteringen och får tillstånd utan juridisk prövning. Större och medelstora kraftverk som anses viktiga som “reglerkraft” undantas också kommande prövning. För att prövningen skall vara “effektiv” för övriga kraftverk skall den undantas utredning av miljökonsekvenser (MKB).

Prövningen skall ske med hänsyn taget till vattendirektivets miljökvalitetsnormer och hela avrinningsområden. På 1990-talet frågade redaktören advokatfiskal Bengt Karlsson på Kammarkollegiet om omprövning av kraftverken i Ätrans aro (ca 35 st). Svaret var att om alla tillgängliga resurser satsades enbart på Ätran skulle denna prövning ta ca 200 år.  Frågan är hur mycket de juridiska resurserna för omprövning ökat sedan dess?

Risken är uppenbar att Vattenkraftens miljöfond på 10 miljarder endast kommer att användas i ringa omfattning fram till år 2039 på grund av långa handläggningstider. 

När det gäller den starkt hotade ålen behövs fria vandringsvägar, annars försvinner denna art inom en snar framtid. KMV står för kraftigt modifierade vatten, men får kanske nu en ny innebörd?

Kan  Miljön  Vänta ?