Puckellax spöfångad i Ätran!

I Lördags 2017-07- 29 fångades den första puckellaxen på spö i Ätran. Det var en lekmogen hona på ca 1,4 kilo. Romsäckarna var väl utvecklade med mycket rom. Den unika fångsten skedde ca 2 mil uppströms Falkenberg. Tyvärr togs inga prover på fisken då det saknas instruktioner om provtagning av fångad puckellax. Läs mer här.

Puckellaxen känns bäst igen på sin prickiga stjärtfena. Foto © Privat

Enligt obekräftade källor skall det även ha fångats en puckellax i Ätran i början på 1990 talet.

Enligt Aqua Maps finns det lämpliga habitat för puckellaxen utefter södra Norges kust samt utefter svenska västkusten. Därför finns det all anledning att noggrant följa utvecklingen och ta prover för att dokumentera dessa främmande laxars ursprung och som eventuell vektor för spridning av sjukdomar. I detta sammanhang är det viktig information om de kommer från utsättningar i Rigabukten eller från utsättningar vid Kolahalvön.

PS För två timmar sedan 2017-08-02 kl 08 rapporterar även Fiskejournalen om fångst av puckellaxar i Göta Älv. Läs mer här. DS

Explosion av puckellax i Norska älvar Läs mer här

Fångst av puckellax registreras även i Danska älvar. Se deras bilder på puckellax här och läs mer här

Rapporter har även kommit till länsstyrelsens kännedom som talar om fångst av puckellax i det Halländska nätfisket efter lax. Detta nätfiske efter lax bedrivs enligt länsstyrelsen i Halland bl.a. vid Mellbystrand, Skummeslövs strand och Laxvik. Läs inslag i Radio P4 Halland här. Lyssna här.

Se Sportfiskarnas inlägg om puckellax här

Se Aqua Maps karta över puckellaxens utbredning och lämpliga habitat nedan. Klicka på kartan för större bild.