Puckellax i Ätran

2017-07-13. För tre dagar sedan hittade Patrik Lindström en puckellax (Oncorhynchus gorbuscha)  i Ätran vid Vessigebro. Fyndet är sensationellt då fisken har sin naturliga förekomst i Norra Ishavet och Norra Stilla Havet. Fisken är nu infrusen och kommer att lämnas vidare till länsstyrelsen i Halland.

– ”Viktigt att det utreds varför puckellaxen plötsligt börjar sprida sig så här långt söderut och var de kommer från. Skulle vara spännande med genetisk analys för att veta om de kommer från utsättningar” skriver Patrik i sitt mail om sitt sensationella fynd.
 
Allt fler främmande laxar dyker upp i våra vattendrag p.g.a. oönskad odlings- och utsättningsverksamhet. Dessa fiskar riskerar att föra in främmande sjukdomar och främmande gener till vår unika Ätranlax. Därför är det som Patrik säger viktigt att myndigheterna undersöker, rapporterar och agerar när det riskerar att påverka våra inhemska unika laxstammar negativt. Fynden av puckellax är ett exempel på en främmande art som ökar sitt utbredningsområde i bl.a. Norge, England, Skottland, Irland och nu Sverige. Läs mer här.
Läs mer om ”russerlaksen” i norska älvar här. och här.
2017 har hittills två puckellaxar fångats vardera i laxälvarna Driva och Orkla i Norge.
 
Läs mer om puckellaxen här och här.
Puckellaxen är en främmande art som inte är önskvärd i Ätrans vattensystem. Det är första fyndet i Ätran och blir fiskart nr 33 som man funnit i Ätrans vattensystem.
 
Som främmande art bör all påträffad puckellax avlivas och kontakter tas med myndigheter (Länsstyrelsen) för analys.
Hona av puckellax kan som nystigen likna atlantlax men ”avslöjar” sig genom stora prickar på stjärtfenan, små fjäll, smal stjärtspole och mörk munhåla. Hanen får efter en tid i älven den stora ”puckelryggen” som gett fisken dess namn.