Laxen vandrar i Ätran

2017-06-09 De senaste dagarnas rikliga regn har satt fart på laxvandringen i Ätran och Högvadsån. I onsdags den 7 juni räknade Sven-Erik vid Nydala 85 storlaxar i fiskfällan! Totalt har han nu lyft ca 200 storlaxar och även några få börlingar (grilse) har passerat.

Räknaren i Falkenberg har nu noterat över 1000 uppvandrande fiskar varav de flesta laxar. Detta är för årstiden ett extremt bra resultat. Hertingprojektets genomförande 2013 har inneburit att laxens naturliga vandring gynnas i Ätran.

Lördagen den 10 juni guidade Firma Ingemar Alenäs en internationell delegation från NASCO (North Atlantic Salmon Conservation Organisation) med deltagare från Amerika, Canada, Ryssland, Grönland, Färöarna och ett flertal europeiska länder. De var mycket intresserade av vårt laxarbete med Hertingforsen och laxfällan vid Nydala, för många var det första närkontakten med vild atlantlax!

Succen fortsätter, i skrivande stund (19 juni) har Möller rapporterat lyft av 330 laxar vid Nydala och kameran vid Herting har registrerat 1290 uppvandrande fiskar! Fiskevården är ett lyft för Ätranlaxen och sätter Falkenbergs kommun på kartan!