Vandringsfisken i Ätran

2017-05-22 Redan i maj har det vandrat upp över 700 fiskar i Ätran! Merparten av dessa är stora blanklaxar. Nedströms har noterats 474 fiskar och en försvarlig andel av dessa är utlekta laxar, så kallade besor. Många av dessa kommer att komma tillbaka till Ätran som storlaxar om ett eller två år.

Även de hotade havsnejonögonen har påbörjat sin uppströmsvandring och bilder fångas av videokameran vid Herting! Ålynglen har tagit sig uppströms till Vessigebro där ett tiotal nu samlas dagligen och lyfts förbi kraftverket i Lillån i Vessigebro. Vid Nydala har redan ett hundratal leklaxar lyfts förbi vid kontrollstationen.

Dessa positiva resultat är en följd av Hertingprojektet där fria vandringsvägar säkrats både för fiskens uppvandring och fiskens nedvandring. Särskilt viktigt är resultaten för de fiskarter som tidigare varit helt utestängda från sin naturliga vandring.

En extra bonus är att det produceras ca 13 000 laxyngel i den öppnade torrfåran där det alltid rinner minst 11 kubikmeter i sekunden och där fisken nu har sin naturliga vandring i den tidigare åfåran. Detta visar den ekologiska potentialen i de torrfåror som finns uppströms i Ätans vattensystem.

Hertingprojektet har gett ringar på vattnet till Gavleån.
Vetandets värd P1 Fiskens kamp mot vattenkraften