Ålens farliga vandring

Ålens vandring styrs av månens faser. Det var allom bekant när man förr var beroende av den rikliga tillgången av ål i svenska vatten. Nu styr andra faktorer ålens fria vandring.

Därför återstår endast 1% av det forna ålbeståndet och EU har inrättat ett åldirektiv för att skydda den hotade ålen. På 1970-talet insåg fiskerikonsulent Gösta Edman “att om ålynglen inte kan vandra upp förbi dammar och lekålen dör vid kraftverkspassage kommer Ätrans ålar att vara utrotade inom en snar framtid”.

Problemet “löstes” med att ålyngel som skall växa upp i andra Europeiska länder fångas där och flygs till Sverige för att ersätta de utestängda ålarna.  De importerade, vilda glasålarna förvaras först och föds upp i svenska odlingar. Där förändrar de sitt beteende och förlorar den viktiga anpassningen till naturliga förhållanden! Bland annat blir de mer orädda för predatorer. Läs mer här.

Ynglen planteras sedan ut i svenska sjöar och de ålar som efter 10-20 år blivit vuxna och klarat alla predatorer dör sedan i kraftverkens turbiner när de skall vandra ut till havet på sin lekvandring till Sargasso. Det är inte svårt att inse att denna förvaltning leder till ålens undergång.

alens-livscykel

I Tidskriften Science Advances har nu flera svenska och europeiska ålforskare  skrivit om  de Europeiska ålarnas lekvandring: The long and dangerous road to the Sargasso Sea. Studien visar att de Skandinaviska ålarna är viktiga då de kanske är mindre utsatta för predation och består av stora ålhonor. Problemet är bara att det inte tillåts vandra upp småålar i svenska vatten och de lekålar som skall vandra ut dör oftast i turbiner. Ett av få undantag är Hertingforsen och Hertings kraftverk där ålar nu kan passera! Det är åtgärdat med förbipassage uppströms och fisksäkert galler nedströms.

Åtgärdar vi inte snabbt ålens vandring i alla vattendrag som vid Herting får våra barn inte uppleva denna fantastiska fisk och en naturresurs går förlorad. Och forskarna har ingen ål som de kan märka med sina radiosändare för att lösa gåtan om ålens vidare lekvandring.

Den Skandinaviska ålen har man följt på sin vandring från den svenska västkusten till norr om England och vidare till ett område öster om Irland. Läs Nya rön om ålens lekvandring här.

Läs studien i Science Advances här.

alvandring

Ta vara på den naturliga ålvandringen till Sverige. Låt ålynglen vandra upp i våra halländska åar. Utestäng dem inte med dammar. Låt de vuxna ålarna vandra fritt till Sargassohavet utan att dö i turbiner. Detta är enda sättet att rädda den nu hotade ålen som förr fanns så rikligt. Det brådskar då slakten pågått i över 60 år! Ålens farliga vandring måste bli ålens fria vandring. Nu.