Salamandrar på väg!

2016-03-31 Forsvägen. Nu på våren är salamandrarna på vandring från sina övervintringsplatser i skogen till våtmarker och IMG_0141vattensamlingar för att leka. Regninga, varma vårnätter är deras favoritväder för att inte synas. För att inte bli uppätna har de dessutom starka orange färger och smakar illa (lätt giftiga). Men skyddet fungerar tyvärr inte mot trafiken.
IMG_0148
På morronen den sista mars låg sju mindre vattensalamandrar och tre större vattensalamandrar överkörda efter att ha försökt passera till den anlagda våtmarken invid Forsvägen. Den 4 april låg ett 40-tal salamandrar överkörda på vägen. Den större vattensalamandern har mörkare rygg och är sällsynt och rödlistad.

IMG_0158

Falkenbergs kommun har förtjänstfullt lämnat bidrag till många våtmarker där nu salamandrarna leker sina vårlekar. Surahammars kommun har vid behov satt upp skyltar för att man skall se sina medtrafikanter. Salamandrarna vid Forsvägen hälsar att det vore tacksamt om de också kunde få hjälp med skyltar vid sitt “övergångsställe” på Forsvägen. Läs även Salamandrar vandrar.

IMG_2068 - kopia

Salamandrar skylt

Länk till Surahammars kommun