2015-10-25 Ätran vid Vessigebro
Kråkorna kalasade på döende laxyngel och storskraken simmade i strandkanten. Det gäller att äta upp sig inför vintern. Döende yngel var ett lätt byte. Både ensomriga och tvåsomriga yngel visade ingen rädsla och var lätt fångade även för en klumpig fotograf. Orsaken var infektion av tusentals millimeterstora hakmaskar kallade Gyrodactylus salaris eller i folkmun laxdjävulen. De trivs inte i sommarvarmt vatten men börjar föröka sig som mest när vattentemperaturen går ned mot åtta grader och strax därunder.
SVA Hemsida: ”några allvarliga konsekvenser av parasitens existens har ännu ej påvisats i svenska vatten”. Man menar att den svenska atlantlaxen är resistent men inte den norska laxen: ”I norska vatten har upp till flera tusen haptormaskar hittats på en enda laxunge. Huden hos sådana laxyngel är gråaktig och fenorna spretar isär”.
SVA rapport Aqua 2012:8 ”Sammantaget tycks någon storskalig och signifikant effekt av G.salaris på tätheten av laxungar på populationsnivå ej föreligga på svenska västkusten”.
(Se diagram nedan på laxtätheten vid Sumpa i Högvadsån)
Läs rapport från NINA 2016 om 40 års undersökningar av Gyrodactylus i norska Driva här. Läs mer: Jämförelse av Gyrodactylus i Högvadsån och norska Driva
Ätrans atlantlax vet inte om att SVA klassar den som resistent.
Tidigare på 1980-talet överlevde 50-100 tvåsomriga laxyngel per 100 kvm i Ätran. Nu efter gyrosmitta överlever ca 5-10 tvåsomriga laxyngel per 100 kvm i Ätran. Detta verifieras av elfiskeregistret SERS.
Dagens yngelslakt och bilderna från Ätrans strand på döende laxyngel talar tyvärr för sig själva.
Förhoppningsvis kan mer leklax efter Hertingprojektet motverka den höga dödligheten som laxdjävulen orsakar under hösten.
Från Ätran, som är infekterad med en aggressiv Gyrodactylus (Klad 1A), har tidigare en populationsminskning på över 80% rapporterats av Alenäs, Malmberg, Carlstrand, Rapport Miljö- och hälsoskyddskontoret 1998:1.
Läs mera Gyrodactylusrapport 1997 x
Diagram Data från elfiskeregistret SERS Högvadsån 1978 – 2014
Populationen av tvåsomriga laxungar som överlevt vintern.
Kalkningsåtgärder 1978-87. Därefter inplantering av laxdjävulen.
Sjukdomsutbrott noteras 1991 då 100% av de undersökta fiskarna var infekterade. Överlevnaden av laxyngel minskar därefter drastiskt.
Smoltvandringen våren 2016 visade klen utvandring vid fällan i Nydala efter den gynnsamma Gyrodactylus-hösten 2015. Laxsmolten var ofta i dålig kondition med skador på fenorna.
Havsöringsmolten var oftast i bättre kondition och visade inte lika omfattande fenskador.